Zakaj odpadno olje ne sodi v kuhinjski odtok
Zlivanje odvečnega olja ali maščobe v kuhinjski odtok je za marsikoga hitra rešitev, vendar ima lahko resne posledice. Maščoba se v ceveh hitro nabira in povzroča zamašitve, zaradi katerih voda počasneje odteka, pojavijo se neprijetne vonjave, v najhujših primerih pa lahko pride tudi do poplav v kuhinji. Vodoinštalater Josh Pollard je na družbenih omrežjih opozoril, da v ceveh pogosto naleti na debele plasti strjene maščobe, ki popolnoma zaprejo pretok.
Britanski portal Mirror poroča, da številna gospodinjstva še vedno odvajajo maščobo v odtok, kar pomeni dodatno obremenitev kanalizacijskega sistema ter vodi do dragih in zahtevnih popravil.
Zakaj maščoba ne sodi v odtok
Ko se olje ali maščoba ohladi, se strdi in oprime ostankov hrane. Tako nastajajo trdi zamaški, ki jih ni mogoče odstraniti niti z vročo vodo niti z detergentom. Sčasoma se maščoba kopiči globoko v ceveh in povzroča vedno več težav.
Kako pravilno ravnati z oljem in maščobo
Po kuhanju je priporočljivo, da olje ali maščobo najprej pustimo, da se ohladi in strdi. Nato jo odstranimo v posodo ali na papir ter odložimo med mešane odpadke. Pred pranjem posode je dobro, da večje ostanke maščobe obrišemo s papirnato brisačo. Smiselno je tudi preveriti, ali so v lokalnem okolju na voljo možnosti za zbiranje in recikliranje odpadnega jedilnega olja.
Zlivanje maščobe v odtok ali stranišče se je treba v celoti izogniti. S pravilnim ravnanjem ne preprečimo le zamašenih cevi in visokih stroškov popravil, temveč prispevamo tudi k čistejšemu in bolj zdravemu okolju.