Svetovni dan sladoleda: Najraje imamo sladoled s piškoti

V poletnih mesecih se prodaja sladoleda poveča za skoraj 80 %

Vsako tretjo nedeljo v juliju obeležujemo svetovni dan sladoleda, letos je to bilo minulo nedeljo, 21. julija. Sladoled je zagotovo zvesti spremljevalec vsakega poletja in Slovenci ga na Woltu, platformi za dostavo hrane in izdelkov iz trgovin, naročamo izjemno pogosto.

Sodeč po raziskavi imamo najraje inovativne kremne sladolede z dodatki, kar se jasno odraža na lestvici najbolj priljubljenih okusov. Prvo mesto zaseda sladoled s piškoti, sledi čokoladni sladoled in nato sladoled z okusom karamele. Priljubljen je tudi sladoled z okusom vanilje, medtem ko imamo med sadnimi sladoledi najraje jagodni okus. Sicer najraje posegamo po sladoledih v sladolednih banjicah in lončkih, sledijo jim ledene lizike, korneti in sladoledi na palčkah.

Ljubljančani naročijo več sladoleda kot Mariborčani

Če je še lani veljalo, da so Mariborčani bolj sladkosnedi od Ljubljančanov, se je ta trend letos obrnil. Ljubljančani so namreč letos naročili trikrat več sladoleda kot Mariborčani. Zamrznjena slaščica je izjemno priljubljena tudi pri Koprčanih in Izolčanih, sledijo jim Domžalčani in nato Kranjčani. Slovenci sladoled najpogosteje naročamo med 15. in 19. uro, največ ob 17. uri, torej takoj po službi. Najraje si ga privoščimo ob koncu tedna, in sicer v nedeljo, sledita ji sobota in nato petek.

Poletna osvežitev pogosteje na našem domu

Kot omenjeno, sladoled velikokrat povezujemo z vročimi dnevi, zato v poletnih mesecih vedno zaznamo porast naročanja. V primerjavi z januarjem in februarjem se je prodaja sladoleda junija in julija povečala za 80 %. Prav tako je viden tudi porast naročanja sladoleda na dom, ki iz leta v leto raste, saj smo v prvi polovici letošnjega leta pojedli eno tretjino več sladoleda kot lani v istem obdobju.

 

Trend: Sladoledi iz 100 % sadja

Ponudba zvestega spremljevalca poletja se prav tako ves čas nadgrajuje in razvija. V zadnjem obdobju opažamo, da se veliko ljudi želi sladkati brez slabe vesti, zato raste priljubljenost sladoledov, ki so narejeni iz 100 % sadja. Prav tako so vse bolj priljubljeni sladoledi brez laktoze in veganski sladoledi.

In kako je drugod v regiji?

V Evropi, od koder ta tradicionalna slaščica izvira, je poraba sladoleda velika, na voljo pa je že skoraj več kot sto različnih vrst. Srbi tako na prvo mesto postavljajo okus pistacije, sledi ji vanilja in nato sladoled z okusom keksa plazma, medtem ko imajo Hrvati najraje sladoled s piškoti tako kot Slovenci.

Karmen Čelam; Foto: Karmen Čelam

 

Tagi