Ni pomembno, koliko zaslužite. Pomembno je le …

… kako dobro upravljate z osebnimi financami.

Si predstavljate, da vam ni treba vsak mesec čakati na plačo, da boste lahko plačali položnice, saj si plačo že prvega v mesecu nakažete kar sami? Razmišljate o tem, da bi zmanjšali stroške in povečali prihodke, pa ne veste kako? Dobro zaslužite, pa vseeno na koncu meseca nič ne privarčujete?

Napačno upravljanje osebnih financ vodi do velikih težav v življenju. To velja tako za osebe, ki imajo nizke dohodke, kot za osebe, ki zaslužijo precej več! Čas je, da postavite temelje osebnih financ. Začnite pri osnovah. Ugotovite, kje vse po nepotrebnem zapravljate, kje vam odteka največ denarja, kakšne so finančne pasti, ki prežijo na vas in kje lahko že jutri privarčujete. Da bo vaša prihodnost varnejša, potrebujete dober načrt!

Če bi zaslužil 2.000 evrov …

Ljudje pogosto napačno razmišljamo, ko pravimo, da premalo zaslužimo, da bi sploh lahko kaj privarčevali. Kako je s tem v praksi, smo povprašali Ano Vezovišek, specialistko za financiranje in osebni proračun, ki nam je zaupala konkreten primer: »Tako nekako se tolažimo … Tisti, ki zasluži 600 evrov, si misli: "Če bi jaz zaslužil 1.000 evrov, bi dal najmanj 200 evrov na stran." Tisti, ki zasluži 1.000 evrov, si misli: "Če bi jaz zaslužil 1.600 evrov, bi dal najmanj 400 evrov na stran."Tisti, ki zasluži 1.600 evrov, si misli: … Zdaj verjetno že veste, kako se ta zgodba nadaljuje. Le redki pa se zavedajo, da kakovost življenja in varna prihodnost nista nujno odvisna od količine prihodkov.«

Ana Vezovišek je specialistka za financiranje in osebni proračun, ki že več kot 17 let uspešno deluje in svetuje o financah. V svetu bančništva in poslovanja z osebnimi financami je dejavna vse od leta 2000. Med visokokvalificirane specialiste jo uvrščajo raznolike izkušnje, visoka izobraženost in mednarodna specializacija iz financiranja in svetovanja.

Nataša Kozlevčar, druga predavateljica na delavnici, pa je ena izmed najbolj izkušenih in uspešnih svetovalk na področju varčevanja in naložb. Svoje bogate izkušnje in znanje glede prave izbire varčevanja je začela pridobivati pred devetimi leti. Kot neodvisna osebna finančna svetovalka se posveti vsem finančnim izzivom, saj jih vidi kot priložnosti, ki lahko spremenijo finančno stanje vsakega posameznika.

Upravljanje osebnih financ od A do Ž

Na delavnici Upravljanje osebnih financ od A do Ž bosta med drugim odgovorili na naslednja vprašanja:
Kako prenehati živeti od plače do plače?

  • S katerimi načini lahko povečate svoje prihodke oziroma, kako lahko do njih pridete?
  • Kako varčevati za različne cilje, kot so nakup jeklenega konjička, pokojnina in šolanje otrok?
  • Kako si urediti družinski proračun in kako se izogniti proračunskim tempiranim bombam?
  • Katera so temeljna pravila ravnanja z denarjem, s katerimi bo finančni mir bližje vašemu dosegu rok?
  • Kje se skrivajo rezerve in kje lahko zmanjšate vsakdanje stroške?
  • Kje ljudje delamo največ napak in kdaj povzročijo nenadno izgubo denarja?
  • Kateri finančni produkti (od skladov, naložbenih zavarovanj, zlatih palic in podobno) so najbolj primerni za vas?

Delavnica bo v ponedeljek, 25. septembra 2017, ob 17.30 uri, v Knjižnici Domžale in je brezplačna za vse udeležence, saj jo sofinancira Občina Domžale, izvaja pa Zavod za finančno opismenjevanje Vem, da ne vem. Obvezne pa so prijave na elektronski naslov: mateja@vezovisek.si, do petka, 22. 9. 2017.

Vabljeni! 

Avtor: Mateja Kegel Kozlevčar
Tagi