»Čas je, da ga odpremo!« Matejo Nartnik je obiskala štirica in Homčani

»Kam le čas beži, kam se mu mudi«, pravi neka pesem. Prav tako o tem premišljuje večina ljudi kadar praznuje rojstni dan, saj to pomeni, da je uradno eno leto več. Da ne govorimo o obletnicah, takrat pa človek sploh razmišlja o tem, kako hitro čas beži. Kako čas hitro beži se najbolj vidi po tem, kako hitro rastejo otroci. Tega se dobro zaveda tudi Mateja Nartnik iz Preserij pri Radomljah, ki je danes dopolnila okroglih 40 let. Ker izhaja iz Homca, se pravi, da je Homčanka in če si enkrat Homčan si vedno Homčan, so jo na predvečer praznovanja obiskali prijatelji iz Homca ter ji pripravili presenečenje.

Mateja Nartnik, ki s soprogom Urbanom in sinovoma Jakom ter Lukom živi v Preserjah pri Radomljah, so na predvečer praznovanja njene okrogle obletnice obiskale prijateljice in prijatelji iz Homca. Iz tam pa po lastnih izkušnjah vedno pride kaj zanimivega. Že običaj je, da Homčani vsakemu ob obletnici pripravijo nekaj s čimer je človek, ki praznuje povezan. Se pravi, da gre za presenečenje in povrhu še za zanimivost. Mateja je ob tej priliki dobila posebno darilo in sicer velik lesen zaboj v katerem je bila posejena rdeča viljamovka (hruška). V podrobnosti se ne bomo spuščali. To pa ni bilo vse, saj je imela nalogo in sicer je morala obesiti štirikrat po deset hrušk na to sadno darilo. Ob vsaki desetici pa je dobila dodatno darilo: uhančke, ogrlico … Za konec so ji podarili še darilo v obliki jadrnice, v kateri so se nahajala še dodatna presenečenja. Vse skupaj pa se je s presenečenji zaključilo takrat, ko je našla jadro in ga obesila na jadrnico.

Sledila je še obvezna »gasilska« fotografija in nato še pogostitev za vse prisotne. Seveda je pogovor velikokrat zašel v tiste čase, ki so že minili, so pa ostali prijetni spomini. Na Homcu se je namreč vedno kaj zanimivega dogajalo. Danes zjutraj pa je Matejo čakalo še eno presenečenje in sicer se med Domžalami in Preserjami nahaja jumbo plakat, ki nosi sporočilo, da je Mateja dopolnila 40 let. Za to pa je poskrbel njen svak Miha z ženo Tino.

Čestitkam Mateji ob njeni okrogli obletnici se pridružujemo tudi mi!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Andrej Repanšek
Tagi