V Kulturnem domu Groblje je bilo veselo

Letni koncert Mešanega pevskega zbora Klas Groblje

Mešani pevski zbor Groblje je bil ustanovljen leta 1993, v okviru Kulturnega društva Groblje. Društvo je v kraj prineslo živahen utrip kulturnega življenja. Zbor je leta 2009 stopil na samostojno pot in se preimenoval v Mešani pevski zbor Klas Groblje. V 31-ih letih je zbor deloval vsa leta neprekinjeno, pod različnimi taktirkami zborovodij. Zdajšnji zborovodja Rok Rakar jih vodi četrto sezono. Lani so pripravili praznovanje 30-letnice delovanja. Poleg udeležb domačih in regijskih tekmovanj odraslih pevskih zborov, jih je pot že nekajkrat zanesla tudi v tujino, od koder so se vedno vrnili veseli dobrih dosežkov. Vse žlahtne barve so v njihovi zbirki priznanj in odličij. V kraju samem in okolici, večkrat sodelujejo v različnih prireditvah. Vsako leto organizirajo samostojne tematske koncerte in tudi letos bo tako.

Mešani pevski zbor Klas Groblje je priredil letni koncert z naslovom “TA VESELI DAN”, ki je potekal v soboto, 1. junija 2024, ob 20.00 uri v Kulturnem domu Groblje. Obiskovalci so si z veseljem ogledali odličen koncertni večer opernih in operetnih zborov, ki ga niso smeli zamuditi. Program prireditve je zajemal izjemne skladbe velikih mojstrov: Risto Savin: GOSPODSVETSKI SEN (Tam nad jezerom), Johann Strauss: CIGAN BARON – ZBOR CIGANOV (Jeklo kujemo vse dneve), CIGAN BARON – FINALE (Hura, hej! Boj je končan), Giuseppe Verdi: NABUCCO, TRAVIATA, Bedrich Smetana: PRODANA NEVESTA, Radovan Gobec: PLANINSKA ROŽA (Uvod, Sklep I. dejanja) ter Janez Krstnik Novak: FIGARO.

Zbor, njihov zborovodja Rok Rakar ter solisti Anamarija Kastelic (sopran), Katarina Pustinek Rakar (sopran), Luka Juteršek (tenor), Martin Kozjek (bariton) in klavirska spremljava Blanka Čakš Bulc so “TA VESELI DAN” v prijetnem ambientu Kulturnega doma Groblje, opravili z odliko, kar so jim pokazali dolgi aplavzi obiskovalcev, ki so resnično skupaj z zborom in solisti uživali v večeru, prežetem z glasbo in harmonijo.
Program so povezovali člani zbora sami. Predsednica društva je Tatjana Horjak, ki ima pri povezovanju članov zbora pomembno vlogo, je pozdravila vse navzoče, ob koncu pa se je z šopki zahvalila vsem izvajalcem, še posebej solistom, ki so vnesli v program vso svojo energijo, ki je kar žarela iz njih. Lahko pa tudi povemo, da predsednica društva Tatjana Horjak s svojimi pobudami, idejami in z organizacijo tradicionalnega piknika na njej ljubi Konjščici neprestano skrbi za to, da ohranjajo prijateljstva, stkana v dolgih letih druženja na pevskih vajah in ustvarjanju glasbe. Vsako leto organizirajo samostojne tematske koncerte, ne pozabijo pa tudi na njihove starostnike, saj jim vsako leto pripravijo krajše koncerte v Domu upokojencev Domžale ter v MGC Bistrica Domžale.

Avtor: Miro Pivar; foto in video: Miro Pivar

Tagi