Praznovanje 140-letnice Godbe Domžale preseglo vsa pričakovanja

S slavnostnim koncertom Srčni mozaik, kjer so blesteli gostje Raiven in člani Slovenskega okteta ter celodnevnim dogodkom Pozdrav iz Domžal, so domžalske godbenice in godbeniki dosegli višek praznovanja visokega jubileja.

Kulturno društvo Godba Domžale je umestilo dogodke ob obletnici skozi vse leto. Srčni pogovori, mesečni tematski večeri v Slamnikarskem muzeju so prva faza bogatega praznovanja, ki je v mesecu maju z razstavo Izven okvirja in slavnostno akademijo, predvsem pa s koncertom in Pozdravom iz Domžal doseglo višek. Slavnostni koncert Srčni mozaik, celotno praznovanje so kot rdečo nit godbeniki našli v srčnosti, je dodobra napolnil Poletno gledališče Studenec. Otvoritveni koncert Poletnega festivala Studenec je več kot navdušil občinstvo.

K temu sta dodobra pripomogla atraktivna gosta, na prvi pogled nekoliko nenavadna kombinacija, Raiven in Slovenski oktet. Godba Domžale je suvereno otvorila koncert s fanfarami Jubilateo, nato pa začarala poslušalce z več kot 15-minutno skladbo Ghost Ship, ki ponazarja tragično usodo ladje v burnih razmerah oceana. Sledile so skladbe, ki so v ospredje postavile Slovenski oktet in kasneje še Raiven. Pri krstni izvedbi skladbe Slovenska trilogija, v kateri smo slišali uspešnice ansambla Štajerskih 7, se je s harmoniko pridružil tudi Robert Smolnikar, avtor pesmi, vključenih v skladbo, ki jo je za pihalni orkester sicer priredil Peter Tovornik.

Nov vrhunec večera je bil dosežen z evrovizijsko skladbo Veronika, kjer je kombinacija Raiven in Godbe Domžale prav tako v novi priredbi Petra Tovornika zelo ”zažgala”. Slovenski oktet je z dvema samostojno izvedenima skladba le-še potrdil svojo odličnost, potem pa je na sceno stopila desetčlanska tolkalska sekcija Godbe, ki je v atraktivni skladbi povsem začarala občinstvo. Štirje bobnarji so v hkratnem igranju prikorakali po strmih stopnicah med občinstvom do odra, kjer jih je pričakalo ostalih šest. V skoraj deset minut trajajoči skladbi so preizkusili vzdržljivost tolkal in njihovih open, predvsem pa pokazali izredno usklajenost.

V izteku koncerta je sledila še skladba za Raiven in oktet Zgodbe z vasi, potem pa je godba sklenila koncert z novo, praznično Srčno koračnico, ki jo je prav za praznično priložnost ustvaril Primož Kosec. Potrebno je poudariti vrhunsko vezno besedo Jureta Longyke, ki je zelo lucidno, programsko usklajeno in s pravim občutenjem pospremil celoten koncert. Sledile so stoječe ovacije občinstva v Poletnem gledališču, ki so potrdile intenzivno večmesečno delo godbenic in godbenikov na vajah. Koncert, ki še dolgo ne bo šel v pozabo v programskem in izvedbenem smislu ter neverjetnem sprejemu publike.

Zadnje dejanje prazničnega trodnevja je bil dogodek Pozdrav iz Domžal v domžalskem Slamnikarskem parku, ki je združil slamnikarsko in godbeno tradicijo. Dobro sodelovanje društva Godbe Domžale in Slamnikarskega muzeja je v park privabil skoraj tristo nastopajočih in vsaj še enkrat toliko obiskovalcev. Dan je začel zelo raznolik kulturni program, videli smo lahko mnogo raznolikih razstavljavcev rokodelcev, modno revijo slamnikov in kreacij Ane Cajhen ter mnogo dejavnosti za vse generacije, tudi najmlajše. V glasbenem programu so sodelovali: Pihalni orkester Glasbene šole Domžale, Mengeška godba, Godba Lukovica, Pihalna godba Moravče, Domžalske mažoretke, Godba Domžale, Big band Godbe Domžale, letošnji ambasador slamnikarstva Vlado Kreslin, županja Občine Domžale Renata Kosec in drugi. Ves dan sta celotno dogajanje spremljala zelo usklajena Špela Šebenik in Boštjan Romih, ki sta se več kot znašla in prilagodila tudi v nepredvidenih situacijah dogajanja.

Tako kot so slavljenci odlično premagali izzive organizacije vseh zadanih projektov, so odlično prekrmarili skozi nestanovitno vreme tako na petkovem koncertu kot na sobotnem celodnevnem dogodku v Slamnikarskem parku.

Z gotovostjo lahko trdimo, da je praznovanje 140-letnice Godbe Domžale več kot zaznamovalo kulturni prostor regije že zaradi same ”teže slavljencev”, predvsem pa zaradi visoke ravni praznovanja. Čestitke, Godba Domžale.

Avtor: Godba Domžale; Foto: Robert Zabukovec, FKVK Mavrica

 

Tagi