Bojevita kraljica noči prihaja v Domžale

V ponedeljek, 7. oktobra 2024, bo v Mestnem kinu Domžale potekala težko pričakovana premiera dokumentarnega filma Bojevita kraljica noči, ki ga je režiral in produciral priznani slovenski fotograf in filmski ustvarjalec Matej Vranič. Po projekciji bo sledil pogovor s filmsko ekipo.

Film, ki spremlja življenje sove kozače (Strix uralensis) skozi obdobje več kot enega leta, gledalcem ponuja izjemen vpogled v vsakdan te mogočne nočne ptice. Skozi objektiv kamere spoznamo njeno življenje, interakcije z drugimi živalskimi vrstami in stik z ljudmi. V filmu se prepletajo zgodbe o vzreji mladičev, lovu plena in celo redko dokumentiranem napadu na človeka, kar prinaša nevsakdanje prizore, ki gledalca pritegnejo v skrivnosti narave.

Poleg izjemnih vizualnih prikazov naravnega sveta film temelji tudi na najnovejših znanstvenih raziskavah, ki jih vodi biolog dr. Al Vrezec, eden vodilnih svetovnih strokovnjakov za kozače. Njegove raziskave dodajajo filmu znanstveno globino in poudarjajo pomen te vrste za ekosistem.

Matej Vranič je za film črpal navdih iz svojih večdesetletnih izkušenj z opazovanjem sov in drugih divjih živali. Poleg svojega profesionalnega znanja je uporabil tudi pričevanja lovcev, naravovarstvenikov in drugih biologov, kar daje filmu avtentičnost in kredibilnost. Vranič se je kot filmski ustvarjalec uveljavil zlasti na področju naravoslovnih dokumentarcev, med katerimi izstopata celovečerna dokumentarna filma Ptice jezer, njihova vrnitev in Divja Slovenija. Oba sta prejela več nagrad na mednarodnih filmskih festivalih in bila predvajana na prestižnih televizijskih postajah po vsem svetu.

Bojevita kraljica noči je njegov tretji celovečerni dokumentarni film, ki nadaljuje njegovo poslanstvo – približati občinstvu lepote in skrivnosti narave ter spodbuditi zavedanje o njeni zaščiti. Vraničeva sposobnost ujeti redke trenutke v življenju živali in jih predstaviti v umetniški, a hkrati znanstveno podkrepljeni obliki, je ena njegovih največjih prednosti.

Premiera filma v Domžalah obljublja edinstveno filmsko doživetje za vse ljubitelje narave, biologije in kakovostnega dokumentarnega filma.

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: kinodvor.org

Tagi