Žlahtna vinska zgodba: V Atrij kleti so se razživela sveža in polna vina Ščurek

V novi domžalski vinski kleti, ki nosi ime Atrij klet, zasledujejo plemenite vinske cilje, ki so si jih zadali ob odprtju tega posvečenega domžalskega prostora. Poleg žlahtne kapljice vin različnih slovenskih proizvajalcev, kar štirideset jih imajo v ponudbi, ter drugih napitkov, enkrat tedensko tam poteka tudi degustacija vin s prigrizki, vsakič pa se predstavi eden izmed slovenskih vinarjev, ki obiskovalcem v pokušino ponudi svojo vinsko kapljico.

Atrij klet, ki se nahaja na Ljubljanski cesti 106 b v Domžalah, svoja vrata pa ima odprta ob četrtkih, petkih in sobotah, ni običajen lokal, kljub temu, da se tam tudi druge napitke dobi, ampak gre za prostor, ki bo po novem nudil možnost, da se občani pobližje spoznajo z različnimi vrstami vin slovenskih proizvajalcev, saj tam enkrat tedensko poteka degustacija vin s prigrizki.

Marjan Kocman – kuki, ki je poskrbel za domžalsko novost in tudi za spored degustacij vin različnih slovenskih proizvajalcev vin, pravi, da je to tudi odlična priložnost, da se obiskovalci pobližje spoznajo z različnimi vrstami vina, saj vino ni samo pijača, ampak je veliko več. Zato je izredno pomembno kdaj in kako piti kakšno vrsto vina. Po njegovih besedah se bo v prihodnjih tednih v Atrij kleti predstavila celotna Vinska nogometna reprezentanca Slovenije, ki je lani na evropskem prvenstvu vinskih reprezentanc osvojila prvo mesto.

Ščurkovi ponujajo trgu letno do 100.000 steklenic vrhunskega vina.

Za uvod je s svojimi vini na odprtju Atrij kleti, ki je potekalo v petek, 16. januarja 2019, poskrbel Danilo Steyer – Vina Steyer iz Apač, o čemer smo na našem portalu že poročali. V četrtek, 18. januarja 2019, pa je svoja vina predstavil Stojan ŠčurekVina Ščurek iz Plešiva, Dobrovo v Brdih. Gre za sveža in polna vina, ki potrebujejo kar nekaj časa, da se razživijo v kozarcu, jih je pa potem težko ustaviti, ko se enkrat razživijo.

Danes Stojan s pomočjo petih sinov neguje 23 hektarjev vinogradov, temu primeren pa je tudi pridelek.

Težko bi določili vek, od katerega se Ščurkovi ukvarjajo z vinogradništvom, zapisano pa je ostalo, da je Stojanov nono Franc obdeloval 1 hektar trt in pridelal 50 hektolitrov vina. Danes Stojan s pomočjo petih sinov neguje 23 hektarjev vinogradov, temu primeren pa je tudi pridelek. Večina posesti je na italijanskem delu Brd, za najboljše lege pa veljajo Grotišče, Dugo, Mahober, Jazbine, Jordano, Gredič in Kozlink. Ščurkovi ponujajo trgu letno do 100.000 steklenic vrhunskega vina. Zvesti ostajajo svežim, vendar polnim vinom, zato dolgo v pomlad odlašajo s prvim pretokom. Taka vina potrebujejo kar nekaj časa, da se razživijo v kozarcu, zato pa jih je potem težko ustaviti. Ob najsodobnejši tehnologiji odkrivajo tudi skrivnosti hrastovih sodčkov, predvsem pa ne pozabljajo na avtohtone sorte. Posebej so ponosni na Rebulo in na zvrsti: rdeča in bela Stara brajda, UP in Kontra.

Atrij klet, ki se nahaja na Ljubljanski cesti 106 b v Domžalah, ima svoja vrata odprta ob četrtkih, petkih in sobotah.

Naslednji dogodek v nizu degustacij vin s prigrizki bo potekal v četrtek, 25. januarja 2019, ob 17. uri, ko bodo za degustacijo na voljo vina reprezentanta Vinske reprezentance Jureta Štekarja iz Hiše Štekar. Seveda pa bodo vrata vinske kleti od četrtka do sobote odprta za vse, ki si bodo zaželeli poskusiti žlahtno kapljico različnih slovenskih proizvajalcev vin. V prihodnosti bodo organizirali tudi razne tečaje, kot je tečaj za priučitev kuharskega poklica, katerih v Sloveniji primanjkuje. Se pravi, da se v Atrij kleti ne bo samo okušalo žlahtne kapljice, ampak se bo sem ter tja tudi kaj koristnega naučilo.

Nagradna igra Atrij kleti

Skupaj z Atrij kletjo smo pripravili nagradno igro, v kateri bomo petim srečnežem, ki bodo pravilno odgovorili na vprašanje, podelili pet kozarcev z emblemom Atrij kleti. Vprašanje se glasi: »Koliko vrst vina slovenskih proizvajalcev ima na voljo Atrij klet?« Odgovor, ki ni težak, če ste seveda dobro prebrali prispevek, pošljite najkasneje do srede 23. januarja 2019 na e-naslov: info@domzalec.si.

Več informacij o Atrij kleti dobite na telefonski številki: 031 837 848.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar

Komentarji uporabnikov
Tagi