Žlahtna vinska zgodba: V Atrij kleti brbončice razvajali z vrhunskimi vini Toplak

Žlahtna vinska zgodba in z njo plemeniti vinski cilji domžalske Atrij kleti se zasledujejo po planu, ki so si jih zadali, saj je na parket Atrij kleti do sedaj že stopilo že pet reprezentantov Vinske nogometne reprezentance Slovenije, vsi pa so priznani slovenski vinarji. Seveda so seboj so prinesli in z obiskovalci delili najboljše kar imajo v svojih vinskih kleteh – žlahtno vinsko kapljico izbranih vinskih znamk. Tokrat se je predstavil Marko Toplak iz Turistične kmetije Toplak iz osrednjih Slovenskih goric, v osrčju Ptuja, ki je obiskovalcem ponudil vina blagovne znamke Toplak. V njihovi vinski kleti zorijo vrhunska vina, ki so z leti pridobila veliko domačih in mednarodnih priznanj.

Atrij kleti, ki se nahaja na Ljubljanski cesti 106 b v Domžalah, plemenite vinske cilje skupaj z reprezentanti Vinske nogometne reprezentance Slovenije zasledujejo vsak četrtek, ko se s svojimi vini predstavi eden izmed priznanih slovenskih vinarjev. Prijeten ambient pa je več kot primeren za umik od vsakdanjega tempa življenja, kar je možno ob četrtkih, petkih in sobotah od 17. ure dalje. Prostor je zelo primeren tudi za zaključene družbe, saj se tam lahko organizira tudi kakšno praznovanje, zabavo ali pa druženje v krogu prijateljev. Ob dobri kapljici seveda. Poskrbijo pa tudi za prigrizek. V Atrij kleti bodo kmalu pričeli izvajati tudi tečaje za priučitev – pomožna dela v gostinstvu (natakar, kuhar). Več o tem boste izvedeli v nadaljevanju prispevka.

Žlahtna vinska zgodba z vini Toplak

V četrtek, 7. februarja 2019, so se obiskovalce Atrij kleti, nove domžalske vinske kleti, razvajali z vini blagovne znamke Toplak. Turistična kmetija Toplak leži v osrčju Slovenskih goric na gričku nad centrom Juršincev in je od starodavnega Ptuja oddaljena le 12 kilometrov. Po besedah Marka Toplaka, ki nadaljuje družinsko tradicijo vinogradništva in vzgojo trsnih cepljenk, se njihovi vinogradi raztezajo na štirinajstih hektarjih, na katerih uspevajo najboljše sorte trt sauvignona, sivega ter modrega pinota, rumenega muškata, šipona ter še nekaterih drugih sort. Na leto pridelajo od 80 do 90 tisoč steklenic vina, njihov cilj v prihodnjih letih pa je, da bi prišli do številke 120 tisoč steklenic.

Marjan Kocman – Kuki in Marko Toplak na degustaciji vin Toplak.

Imajo dve liniji in sicer linijo svežih vin in linijo zrelih vin. V sveži liniji, kjer pridelajo bela vina, iščejo čim boljšo sadnost in čim boljšo aromatiko. Ta vina vsebujejo od 11 do 11,5 % alkohola, namenjena pa so temu, da se popijejo prvo leto. Pri zrelih vin – vinih s črno etiketo pa iščejo polnost, bogastvo, višji alkohol … Marko nam zaupa, da po Sloveniji največ prodajo na podlagi lastne prodaje, počasi pa prodirajo tudi v tujino in sicer so že prisotni v Belgiji, Poljski in na Hrvaškem, trenutno pa vodijo razgovore z neko angleško hišo. V njihovi ponudbi s najde Laški rizling, Rumeni muškat, Sauvignon, Modro frankinjo, Modri pinot, Rose … lani pa so začeli tudi s proizvodnjo penine. Posebnost so macerirana vina (oranžna vina), ki po maceraciji zorijo v hrastovih sodih.

Doma imajo tudi turistično kmetijo, kjer ponujajo stacionarni izletniški turizem, na voljo pa imajo 28 postelj. Seveda je tam vedno na voljo izvrstna domača hrana ter vrhunska vina iz domače kleti. Ljubiteljem žlahtne kapljice omogočajo vodene skupinske degustacije ter nakup pokušanih vin. Trenutno gradijo tudi novo večjo vinsko klet, kar pomeni, da bo šlo vanjo lahko novih sto in sto litrov žlahtne kapljice.

V vinski kleti pri Toplakovih zorijo vrhunska vina, ki so z leti pridobila veliko domačih in mednarodnih priznanj.

Na kmetiji po besedah Marka nadaljujejo s tradicijo vzgoje trsnih cepljenk, s čemer je začel že njegov ded, bila pa je to prvotno njihova osnovna dejavnost. Vzgajajo kvalitetne sadike trsnih cepljenk, ki zagotavljajo vinogradnikom uspeh pri pridelavi najboljših vin. Pri pridelavi sadik uporabljajo le kvaliteten material. Cepiče delno pridobivajo iz slovenskih selekcijskih središč, delno pa iz tujine. Seveda morajo pridobiti licenco, da jih pozneje lahko razmnožujejo. Cepijo samo na deklarirano brezvirusni material lastne pridelave ter iz uvoza. Posebej posvečajo vso potrebno pozornost zdravstvenemu stanju in sortni čistosti. Na leto vzgojijo okrog milijon sadik, od tega 80% prodajo v tujini, ostalo pa doma.

Nogomet združil slovenske vinogradnike

Marko je član Vinske nogometne reprezentance Slovenije že od začetka, se pravi, da že dobrih štirinajst let. Pravi, da se starejša generacija počasi umika mlajši generaciji, vsaj kar se tiče igranja nogometa. So pa zato bolj aktivni pri vodenju in organizacijskih zadevah. Je pa po njegovih besedah vinska nogometna reprezentanca ena dobra zgodba, saj je združila vinogradnike iz vse Slovenije. Včasih so se vinarji držali bolj zase, danes pa je ta zgodba čisto drugačna, saj jih je nogomet združil. Tako se sedaj tudi zgodi, da gre primorski ali briški vinar v tujino skupaj s štajerskim ali pa obratno. In to je čisti dokaz, da šport povezuje. Postali so prijatelji, obenem pa se skupaj počasi prebijajo v tujino, saj je Slovenija za tujino še vedno eksotika. Pri tem jim s subvencijami pomaga tudi država. Marko še pravi, da so slovenska vina zagotovo v svetovni špici. Nekatere stvari so pri nas še celo še boljše …

Atrij klet se nahaja na Ljubljanski cesti 106/b v Domžalah.

Naslednja v seriji degustacij, se bo predstavila družinska kmetija Leber-Vračko iz Zgornje Kungote, svoje steklenice z opojno pijačo pa bodo odpečatil v četrtek, 14. februarja 2019, ob 17. uri.

Odprte prijave za tečaj: pomožna dela v gostinstvu (natakar, kuhar)

V Atrij kleti bodo kmalu pričeli izvajati tudi programe izobraževanj in sicer že zbirajo prijave za tečaj za priučitev – pomožna dela v gostinstvu (natakar, kuhar). Teh poklicev v Sloveniji primanjkuje, zato so takšni tečaji več kot dobrodošli. Več informacij o tečaju dobite na telefonski številki: 031 837 848. Pred izvedbo tečajev, bodo pripravili tudi informativni dan, kjer boste prejeli vse potrebne informacije.

Valentinova nagradna igra Atrij kleti

Skupaj z Atrij kletjo smo pripravili novo nagradno igro. Ker bo naslednja degustacija vin potekala na Valentinovo, bodo prvi trije pari, ki bodo prišli na degustacijo, prejeli posebno darilo. Se pravi, da bolj boste točni, začne se ob 17. uri, večja je verjetnost, da boste prejeli darilo. Pa seveda to velja za pare!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar

 

Komentarji uporabnikov
Tagi