Zgodbe moravških rok

S fotografijami in izdelki je Društvo Rokodelcev – Rokodelski center Moravče v sredo, 17. januarja 2018, na odprtju razstave v Knjižnici Domžale, širši javnosti približalo delo moravških rokodelk in rokodelcev ter jih povabilo, da se pridružijo pri pridobivanju in deljenju rokodelskih znanj. Razstava Zgodbe moravških rok je namenjena predstavitvi dosedanjih aktivnosti društva ter ustvarjanja članic in članov.

Društvo Rokodelcev – Rokodelski center Moravče je v letu 2017 praznovalo že dvajseto leto delovanja. Obletnico so obeležili z »rokodelsko« nedeljo, s kulturnim programom in dobrodelno dražbo rokodelskih umetnin. Rokodelstvo je že pred ustanovitvijo društva pomembno vplivalo na kakovost življenja v občini Moravče. Rokodelci bogatijo ponudbo kraja, rokodelstvo pa združuje ljudi v najbolj pomembnem segmentu življenja – delu. Mreža, ki se tako razpleta, je dobrodošla tudi izven rokodelskih aktivnosti, kraj pa je pridobil na kulturnih vsebinah.

Na Moravškem je rokodelstvo znano že od nekdaj, saj so se številne ročne spretnosti razvile iz potreb v vsakdanjem življenju. Rokodelci moravške doline sedaj, ko lahko vse kupiš za poceni denar a brez vrednosti in daljšega roka trajanja, nadaljujejo s to tradicijo ohranjanja ljudske ustvarjalnosti in običajev. Tudi kupci so se začeli zavedati, da je doma narejeno in prigarano z pridnimi rokami čedalje več vredno.

Moravški rokodelci ohranjajo tradicionalna znanja in s svojo vedoželjnostjo prinašajo nove spretnosti in še dodatno bogatijo prostor. Društvo rokodelcev moravške doline je pri tem imelo ključno vlogo, saj je rokodelce in tiste, ki so se želeli na novo naučiti rokodelskih veščin, združilo in jih povezalo. Prenos znanja na mlajše generacije, ki je osrednji cilj društva, je ključno za ohranjanje stvarne in nestvarne dediščine kraja in regije.

Nekoč so na moravškem delovali podobarji, kiparji, slikarji, kovači, kovino pasarji, pletarji, mizarji, tkalci, vezilje, kitarji, piparji in še več rokodelskih spretnosti priznani rokodelci. Ker svet gre naprej z veliko hitrostjo, ustvarjajo se industrijski izdelki, ki so poceni, žal pa tudi brez daljše obstojnosti, so prej naštete rokodelske obrti žal skoraj izumrle. Na srečo pa so se pred več kot dvajsetimi leti v občini Moravče zbrali ljubitelji ljudskega izročila ter ga iztrgali pozabi.

V društvu je 75 članov, od teh približno dve tretjini iz občine Moravče, ostali iz sosednjih oziroma bližnjih občin. Z različnimi aktivnostmi društvo skrbi za ohranjanje rokodelskih znanj in veščin, vedno bolj pa tudi za nastajanje novih delovnih mest. S promocijskimi aktivnostmi članice in člani društva skrbijo tudi za obveščanje širše javnosti in se tako uvrščajo med najboljše »ambasadorje« občine Moravče.

V kulturnem program, ki je potekal pred odprtjem razstave, je Tatjana Čop, predsednica Rokodelskega centra Moravče med drugim tudi dejala: “Razstava Zgodbe moravških rok je namenjena predstavitvi dosedanjih aktivnosti društva ter ustvarjanja članic in članov. S fotografijami in izdelki želimo obiskovalcem Knjižnice Domžale približali delo moravških rokodelk in rokodelcev ter jih povabili, da se pridružijo pri pridobivanju in deljenju rokodelskih znanj.”

Nekaj besed je spregovorila tudi nekdanja predsednica, sedaj pa podpredsednica Rokodelskega centra Moravče Branka Bizjan, ki je na kratko orisala delovanje društva v prvih dvajsetih letih delovanja. Bernarda Mal, lektorica, ki je lektorirala tudi knjige moravških rokodelcev, je predstavila vse rokodelce, ki so se udeležili odprtja razstave. Za kulturni program je s petjem in igranjem na kitaro poskrbela Taja Vidic. Odprtja razstave se je udeležila tudi Ljudmila Novak, predsednica Nove Slovenije, ki je velika podpornica rokodelskemu centru Moravče ter zaželela vsem rokodelcem veliko potrpežljivosti pri ohranjanju te res enkratne rokodelske tradicije.

Razstava bo v Knjižnici Domžale na ogled do 3. februarja 2018. Več fotoutrinkov z odprtja zastave si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

 

Komentarji uporabnikov
Tagi