Združili prijetno s koristnim – Poletni tabor na Sveti Trojici

Druženje v naravi, spoznavanje taborniških veščin, lokostrelstvo, vrvna žičnica, pletenje kit iz slame in ličkanja, vodne igre, igre z žogo, petje ob tabornem ognju, ogled kmetij in znamenitosti. Vse to in še mnogo več otroci te dni doživljajo na taborjenju, ki v organizaciji Športno rekreativnega društva Konfin – Sveta Trojica poteka na travniku ekološke kmetije Ravnikar, po domače pr´Čajž na Sveti Trojici.

Sveta Trojica je kraj v občini Domžale, ki spada v Krajevno skupnost Dob. Pogosto je zapisana okrajšano kot Sv. Trojica. Je razloženo naselje na 530 metrih nadmorske višine z zaselkom Uševk in Konfin ter samotnimi kmetijami in leži v skrajnem zahodnem delu Posavskega hribovja, na razglednem slemenu na severozahodnem vznožju Muravice (743 m). Vrh Svete Trojice z istoimensko cerkvijo z lepim baročnim oltarjem iz črnega marmorja iz 16. stol je priljubljena izletniška točka, včasih pa je bila znana božja pot. In v tem lepem okolju otroci skupaj s petimi animatorji ter kuharjem taborijo ta vikend.

Ob našem prihodu je potekal obred dviga taborne zastave ob zvokih Slovenske himne. Otroci so po zajtrku z animatorji odšli do bližnje kmetije, kjer imajo jahalne konje ter si ogledali delo z njimi. Zatem so se vrnili ter odgnali koze s kmetije Ravnikar na pašo. Ko so se odžejali, je imela gospodinja Polonca Ravnikar, ki deluje tudi kot umetnica pletenja kit iz slame in ličkanja pri Športno rekreativnem društvu Konfin – Sveta Trojica, učno uro ohranjanja kulturnega izročila pletenja iz slame in ličkanja. Po videnem se v društvu ni bati za mlade pletilje, saj so dekleta sukala namočeno slamo kot za stavo ter izdelala zelo lepe kite.

Klemen Ravnikar, predsednik Športno rekreativnega društva Konfin – Sveta Trojica, nam je predstavil njihovo društvo in tudi znamenitosti Svete Trojice. Med zanimive dogodke 2. svetovne vojne sodi tudi strmoglavljenje ameriškega bombnika Liberator v Rebri pod Martinovčevim vrhom pri Sveti Trojici, kar se je pripetilo na cvetno nedeljo, 2. aprila 1944, ob pol enajstih dopoldne. Letalo Liberator so med povratkom z bombnega poleta v Nemčiji napadli nemški lovci in ga poškodovali. Nekaj članov posadke je iz letala odskočilo, drugi pa so z njimi vred strmoglavili in zgoreli. V spomin na te dogodke so vaščani postavili spomenik, delo akademskega kiparja Toneta Demšarja, ob odkritju so bili prisotni tudi še živeči ameriški letalci, ki so med vojno občutili prijaznost domačinov. Na pokopališču ob cerkvici je pokopan slovenski pesnik in književnik Dane Zajc.

O samem taboru pa nam je nekaj povedala Karmen Ravnikar, vodja tabora in animatorjev, ki se je taborov udeleževala že kot deklica. Potem je za nekaj let taborjenje zamrlo, sedaj pa kot odraslo dekle že tretje leto zapored z mladimi animatorji v okviru Športno rekreativnega društva Konfin – Sveta Trojica organizira tabore za otroke iz Doba, Gorjuše, Žej in Svete Trojice, ne branijo pa se tudi drugih otrok, ki so pripravljeni tri dni preživeti brez televizije in mobitelov ter samo ob soju svetilk in ognja. Poleg vseh aktivnosti, ki jih otroci z animatorji doživljajo na taborjenju, je tudi ogled nočnega neba, saj so po njenih besedah zvezde vidne mnogo bolj kot iz doline, kjer je preveliko svetlobno onesnaženje, na Sveti Trojici pa je popolna tema.

Grega Cotman, ki je odličen športnik in tudi gasilec, pa nam je zaupal, da so imeli v petek na obisku jamarje iz Društva za raziskovanje jam Simon Robič Domžale, ki so jim postavili vrvno žičnico ter pomagali pri »prevozu« otrok po žičnici. Drugače pa na taboru ne manjka športnih in taborniških veščin, spoznavanja kulturne dediščine ter seveda družabnega dogajanja. Pri animaciji Karmen in Gregorju pomagajo še Luka Zore, Julija Novak ter Tina in Eva Ravnikar.

Zelo lepo izpeljan tabor bodo zaključili v nedeljo, 18. avgusta 2019, vsi pa se zahvaljujejo Športno rekreativnemu društvu Konfin – Sveta Trojica ter vsem, ki pomagajo po svojih močeh, da tabor lepo uspeva.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi