Zanesenjaki Turističnega društva Jarše – Rodica prikazali tradicionalna jesenska opravila

Turistično društvo Jarše-Rodica je eno od bolj dejavnih društev v občini. Tekom celega leta organizirajo vrsto zanimivih dogodkov, s katerimi se trudijo ohranjati bogato dediščino kraja. Mnoge njihove aktivnosti so povezane tudi z letnimi časi, saj vsak letni čas nosi svoje sporočilo, ki je povezan s tradicionalnimi opravili, brez katerih včasih ni šlo, pa tudi danes ne. Le da danes bolj na sodoben način, saj vse bolj ali manj opravijo stroji.

Turistično društvo Jarše – Rodica se je v soboto, 29. septembra 2018, s svojo jesensko dejavnostjo predstavilo na večnamenski ploščadi pri domžalski tržnici, kjer so obiskovalcem prikazali delček njihovega ohranjanja kulturne dediščine in kmečkih opravil, ki so značilna za jesenski čas. Obiskovalci tržnega prostora so lahko ličkali koruzo, mleli jabolka s starinskim drobilnikom sadja, ki ima pogon na dve roki, zdrobljena jabolka so nato lahko prešali in nazadnje direktno s preše poskusili svež jabolčni sok. Piti tako sveži sok (mošt) je dandanes pravi luksuz, saj tisto, kar nam pod imenom sok ponujajo trgovine, ni čisto nič podobno naravnemu soku. Zanimiva predstavitev jesenskih kmečkih običajev in izdelkov je na tržni prostor pritegnila kar lepo število obiskovalcev.

Slavko Razpotnik in Janez Pirc sta obiskovalcem podrobno predstavila potek stiskanja mošta; od rezanja, prešanja do nalivanja v kozarce direktno iz pipe preše. Ostale članice in člani Turističnega društva Jarše – Rodica pa so prikazali ličkanje koruze, izdelke spletene iz ličkanja, punčke oblečene v okrasne buče, mazila, ki jih izdelujejo iz zelišč, likerje ter pecivo.

Slavko Razpotnik in Janez Pirc sta sta poskrbela za mošt.

Po besedah Staneta Cotmana, predsednika Turističnega društva Jarše – Rodica, se v njihovem društvu trudijo ohranjati stara kmečka opravila in običaje, ki so jih bili vajeni v svoji mladosti, zatem so za nekaj desetletij izginili iz našega vsakdana, sedaj pa jih spet obujajo in prikazujejo mlajšim, z namenom, da vidijo kako je bilo nekoč, starejšim pa takšna opravila obudijo spomine na mlade dni. V naselju imajo tudi  kmetije, kjer obdelujejo polja in travnike. Zato v Turističnem društvu Jarše – Rodica ohranjajo dediščino kmečkih opravil, kot so jih opravljali v svoji mladosti. Obujajo pa tudi običaje, povezane s svetniki in ostale dogodke, ki se ohranjajo s pomočjo zanesenjakov iz različnih turističnih društev iz cele Slovenije.

Stane Cotman, predsednik TD Jarše – Rodica.

V Turističnem društvu Jarše – Rodica vsako leto obujajo številne običaje, kot so gregorjevanje, izdelovanje velikonočnih butaric, postavitev velike butare in razstava velikonočnih simbolov, razstava čajev in čajanka, ribiška veselica, nabiranje zelišč in cvetlic, ličkanje koruze, pranje perila po starih običajih, izdelovanje adventnih venčkov, postavitev božičnega drevesca in jaslic … Udeležujejo pa se tudi različnih prireditev v drugih krajih. Zelo dobro sodelujejo z ostalimi društvi in organizacijami v kraju, posebno skrb pa namenjajo urejenosti kraja. Tudi s cvetličnimi gredami ter obnovo kulturne dediščine.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi