Zadetki, ki se zbirajo na nekaterih javnih igriščih, s svojim početjem dvigujejo pritisk občanom

Vsi vemo, da so igrišča v prvi vrsti namenjena igri in športni rekreaciji. Nekateri pa tega ne vedo, saj jih uporabljajo predvsem za zbiranje z malo drugačnim namenom, ki nima nobene veze s športom in rekreacijo. V večini primerov gre za pijančevanje in zadevanje z raznimi opojnimi substancami. Rezultat takšnega obnašanja je običajno vandalizem nad športnimi rekviziti, igrali, klopcami, mizami … in posvinjana okolica.

Že večkrat smo na našem portalu poročali o vandalizmu na igriščih in drugih javnih površinah. Takšno obnašanje neodgovorne mladine zelo moti občanke in občane ter seveda tudi upravljalce igrišč. Zadnji takšni primeri se dogajajo na javnem igrišču na Potočnikovi ulici v Domžalah in na otroškem igrišču na Viru (v bližini Papirnice Količevo).

Po besedah občana, ki je zgrožen nad početjem neodgovorne mladine, nam je povedal, da se na igrišču na Potočnikovi ulici v Domžalah že dalj časa zbira mladina, med njimi naj bi bilo tudi nekaj »znanih« obrazov iz stanovanjsko-poslovnega objekta SPB-1. Po pripovedovanju občana se tam zvečer skorajda redno kadi trava in pije alkohol. Naslednje jutro pa je običajno stanje takšno, kot bi »eksplodirala« bomba. Včeraj je občana razjezilo dejanje nekoga, ki je odvrgel prazno steklenico vodke na sredino igrišča, ki se je seveda razletela, črepinje pa so poletele na vse strani. Treba je seveda tudi omeniti, da v dopoldanskem in popoldanskem času na to igrišče zahaja tudi veliko otrok, tudi iz bližnjega vrtca. Razbita steklovina pa je za njih lahko zelo nevarna, da ne govorimo o poškodovanih rekvizitih. Mladina, ki se tam zbira, bi si morala prebrati tablo Zavoda za šport in rekreacijo Domžale, ki upravlja igrišče in na kateri je med drugim navedeno, da smeti sodijo v smetnjak ter da se igrišče uporablja skrbno, da se bo moč igrati tudi jutri.

Občan nam je še povedal, da se je že tudi pripetilo, da je mladež povzročala škodo tudi na zasebni lastnini. Pred časom so bližnjemu sosedu razbili okno. Nad takšnim ravnanjem so ogorčeni tudi drugi bližnji sosedje, ki morajo gledati kaj počne neodgovorna mladina z igriščem na katerem so odraščali in so se brezskrbno igrali. Pravijo, da je stanje takšno, da ni več varno puščati tam otrok. Zato apelirajo na pristojne službe, da naredijo red in otrokom zagotovijo varno uporabo igrišč.

Občanka iz Vira nam je posredovala fotografijo otroškega igrišča na Viru pri Domžalah (igrišče se nahaja v bližini Papirnice Količevo). Ko je obiskala igrišče, jo je pričakala takšna neljuba slika. Ob tem apelira na vse, da naj ohranjamo infrastrukturo in prijavljamo storilce tovrstnega vandalizma.

Oglasil se pa je še eden občan iz Domžal. Posredoval nam je fotografijo ploščadi pred stolpnico Matije Tomca 2. Po pripovedovanju je mladež, ki se zbira tam, najbolj verjetno dobila svežo robo, zaradi tega je bilo tam veselo do 2. ure zjutraj. O problematiki zbiranja, vandalizma na tej ploščadi in na bližnjem igrišču, smo pred časom poročali tudi na našem portalu. Potem se je situacija malo umirila, sedaj pa se je ponovno začelo.

Za takšno početje seveda ni opravičila. Mogoče bi bilo bolje, če bi se mladina raje oprijela knjig ali pa lopat in krampov. Učenje in delo nista nikoli škodila, saj ne bi imeli časa početi neumnosti.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: občani
Komentarji uporabnikov