Za učenje nisi nikoli prestar

Danes so Domžale gostile Strokovni posvet z usposabljanjem za mentorje in vodje Univerz za tretje življenjsko obdobje. Istočasno je v prostorih Restavracije Park potekala tudi razširjena seja sveta mreže Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje. Glavno sporočilo dogodka je bilo »Starejši se učimo. Zakaj in kako?«. Mnogi starejši študenti pravijo, da je izobraževanje v jeseni življenja njihovo najsrečnejše obdobje. Končno najdejo čas zase, ob tem pa spoznajo, da za pridobivanje novih znanj in spretnosti ni nikoli prepozno.

Uvodna pozdrava sta pripadla predsedniku UTŽO Domžale, Marjanu Ravnikarju, ki je z julijem 2017 prevzel funkcijo ter županu Toniju Dragarju, ki je vse udeležence prijazno pozdravil in jim na kratko osvetlil, v kakšni občini so se znašli. Poleg številnih priznanj, ki jih Občina Domžale prejema za svoja prizadevanja tudi na področju izobraževanja starejših, je župan postregel še s podatki o kvaliteti bivanja ter jih vse skupaj povabil, da se še kdaj vrnejo v naše mesto, v prostor zadovoljnih ljudi, v mislih je imel bivanjske razmere za najmlajše kot tudi za najstarejše občane. Nekaj razlogov za obisk naše občine je predstavila vodja TIC Domžale, ga. Mira Bečan.

Pred posvetom je bilo poskrbljeno tudi za kulturni program. Na najlepši može način so se predstavile študentke UTŽO, citrarska skupina Notice in plesalke Češminke, ki so s slamniki na glavi, skozi pesem in ples predstavile našo občino in naš znamenit slamnik.

Po končanem kulturnem programu se je pričelo celodnevno izobraževalno srečanje z uvodnim predavanjem predsednice Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje, prof. ge. Ane Krajnc z naslovom: Starejši se učimo: Učenje starejših postane njihov način življenja.

»Ne nazadnje pa je izobraževanje skozi vse življenje potrebno za to, da postanemo in ostanemo dejavni državljani tudi v poznejših letih; da tudi v poznejših letih znamo prispevati k temu, kar je skupno dobro, da imamo dovolj psihološke, ekonomske in politične moči, da lahko odločamo sami o sebi in skupnih rečeh«, piše v biltenu Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje.

Avtor: Občina Domžale, Urad župana; Foto: Vido Repanšek
Komentarji uporabnikov