Vzgoja sadik zelenjadnic na OŠ Roje kot bralna motivacija

V mesecu januarju, februarju in marcu smo na OŠ Roje našim učencem veselje do branja »vlivali« na prav poseben način. Naši učenci posebnega in prilagojenega programa ter otroci razvojnega oddelka vrtca v okviru OŠ Roje so prebirali literaturo na temo vzgoje sadik zelenjadnic iz semen.

Pridobljene podatke so si izpisali, zelenjavo narisali in tako izdelali za vsako vrsto zelenjave njeno »osebno izkaznico«. Nato so s pomočjo upoštevanja pridobljenih podatkov iz literature pripravili korita z zemljo, steklenice za zalivanje sadik, in vrečke s semeni. Po izdelanih navodilih iz osebne izkaznice vsake vrtnine so seme vsake vrste posejali, zalivali in vzgojili svoje sadike za šolski eko vrt, katerega imamo kot Eko šola in člani Šolskega eko vrta že vrsto let.

Opazila sem, da je branje literature za vzgojo lastnih sadik naše učence zelo motiviralo. V vrtnarskih priročnikih so najprej s pomočjo kazala poiskali določeno vrtnino. Nato so prebrali članek o njenem gojenju in si podčrtali, nato pa še izpisali podatke o gojenju. Ob tako uporabnem, življenjskem branju so se učenci resnično trudili, saj so bili motivirani pridelati lastne sadike. Po opravljenem branju in delu so poročali, da jim je bil tak način  branja in dela všeč in da se že veselijo nadaljnjega branja vrtnarske literature in iskanja informacij o presajanju sadik v lončke in sajenju na vrt, ki nas čaka v prihajajočih mesecih.

Avtor: Maja Vode, šolska knjižničarka

Komentarji uporabnikov
Tagi