Vsi smo ena generacija!

"Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO) je edinstvena prireditev za starejše v Sloveniji in največja tovrstna prireditev v Evropi. Je prostor povezovanja, izmenjave idej in ustvarjanja, posvečen aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami. Na festivalu lahko vsakdo najde zase zanimive vsebine in načine, da izrazi svoje mnenje, najde nove poti k izboljšanju življenja starejše generacije in tudi druge usmeri na to pot.

Festival ustvarja prostor za sodelovanje med generacijami, civilno družbo, prostovoljnimi organizacijami, gospodarskimi, akademskimi in političnimi sferami ter s tem po svojih močeh prispeva k trajnostnim medgeneracijskim rešitvam. Vsako leto festival tako odpre vrata medgeneracijskemu sožitju, ustvarjalnosti in izmenjavi idej. Časovno in vsebinsko se festival navezuje na 1. oktober, ki je mednarodni dan starejših.

Občina Domžale vsako leto v času festivala rezervira, letos je potekal od 28. do 30. septembra 2016, razstavni prostor, kjer se predstavijo domžalska društva. Lipovci smo se udeležili festivala že prvi dan. Obiskovalcem smo predstavili vse naše dejavnosti, najbolj nazorno pa: likovna dela, Unicefove Punčke iz cunj, izdelke klekljaric vdelane v vitraj, razstavili smo slamnike okrašene s klekljanimi čipkami, ki so pritegnili ne malo kateri pogled, predstavili smo tudi vse do sedaj izdane Lipine zbornike.

Na odru druge etaže je nastopila naša folklorna skupina ljudskih plesov s priredbo: "PLES IN PESMI NA TEMO SLAMNIKARSTVA", predstava je vžgala in sledila je ponovitev. Izredno pozornost pa sta pritegnili glasbenici, prof. Damjana Praprotnik in Joži Anžin, z melodijami, ki sta jih zmamili citram in kitari. Ob paviljonu so se zbirali obiskovalci in se pridružili petju znanim slovenskim ljudskim pesmim.

Naš paviljon je požel veliko pohval in priznanj, "da je najlepši kar so jih videli ta dan". Bili smo uspešni, vsi ki smo pripomogli k temu vzklikamo "DRUGO LETO OBSOREJ"!

Avtor: Mirjana Kavčič; Foto: Mirjana Kavčič
Komentarji uporabnikov