Vsak od nas letno zavrže 82 kg hrane!

Te dni obeležujemo Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki je namenjen opozarjanju na količino zavržene hrane. Z namenom prikaza, koliko hrane se zavrže na leto na prebivalca, so slovenska komunalna podjetja v sredo, 26. novembra 2014, pred svojimi občinskimi stavbami pripravila posebno akcijo.

V svetu vsako leto zavržemo 1,3 milijarde ton hrane, kar je približno tretjina vse hrane. Samo v Sloveniji smo v letu 2011 zavrgli skoraj 170 tisoč ton hrane, kar pomeni približno 82 kg na prebivalca.

Skupni akciji, ki je imela cilj opozoriti na problematiko zavržene hrane in hkrati spodbuditi k odgovornejši, trajnostno naravnani potrošnji, se je pridružilo tudi Javno komunalno podjetje Prodnik, ki je v ta namen pri spomeniku talcem na Kolodvorski ulici v Domžalah, pripravilo prikaz, koliko hrane v Sloveniji zavržemo na osebo. Na stojnice, v zabojčke, na regale so postavila 82 kilogramov različnih živil (sadje, zelenjava, mlečni izdelki itd.), kar je povprečna količina na prebivalca, ki zaradi preveč pridelane, nakupljene ali skuhane hrane pristane v zabojnikih za odpadke, na kompostu in celo v kanalizaciji.

Direktor Marko Fatur je ob tem povedal: »Kot izvajalci javne službe varstva okolja imamo odgovornost in obenem možnost, da aktivno pristopamo k spodbujanju trajnostnega razvoja, tudi z ozaveščanjem in spremembo vedenja naših uporabnikov. Količino zavržene hrane vsekakor lahko in moramo zmanjšati in verjamemo, da z akcijami, kot je bila včerajšnja, vplivamo na odgovornejšo potrošnjo in spoštljivejši odnos do hrane.«

Poleg prikaza so komunalna podjetja za svoje uporabnike pripravila tudi praktične napotke, kako zmanjšati količino zavržene hrane, ki so dostopni na njihovih spletnih straneh, v publikacijah in lokalnih časopisih.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi