Veseli muzikanti: »Že samo ime ansambla pove, da smo veseli in dobre volje«

Dobro leto in pol deluje ansambel Veseli muzikanti. Gre za štiričlansko zasedbo, ki jo sestavljajo trije fantje in dekle. Ko jih poslušaš, takoj dobiš občutek, da imajo za seboj že ogromno kilometrine oziroma nastopov. Ampak dejansko to ne igra nobene vloge, saj so vsi štirje glasbeniki po srcu. In to šteje. Mladost, zagnanost, dobra volja, piljenje glasov in še kaj. To je pravi recept. Če pa dodamo še to, da zasedba ne stremi k temu, da bi samo kopirali, temveč želijo čim bolj pozitivne lastnosti iz različnih koncev združiti v samosvoj izgled in način izvajanja, pa to pomeni, da so na pravi poti in da bomo za njih še velikokrat slišali. Osebno sem jih poslušal pred kratkim in lahko rečem, da so me izredno presenetili in to v pozitivnem smislu. Z njimi sem opravil pogovor in izvedel marsikaj zanimivega. Seveda si boste lahko vse to, kar so mi zaupali prebrali v nadaljevanju.

Pa si najprej poglejmo kdo so Veseli muzikanti:

Klemen Železnik (vokal, harmonika in klaviature): Ima 23 let, prihaja iz Kamnika in je študent Fakultete za organizacijske vede. Je človek vesele narave, svoj prosti čas nameni glasbi, športu, prijateljem in ljudem, ki mu nekaj pomenijo v življenju.

Matjaž Kogovšek (vokal, bas in bariton): Ima 30 let, prihaja iz Doba, po poklicu je kemijski tehnik. Svoj prosti čas najraje preživi s svojo mlado družino, kar pa ga ostane, ga pa nameni glasbi in prijateljem, ki mu veliko pomenijo.

Blaž Makovec (vokal, kitara): Ima 20 let, prihaja iz Bevk, končuje PTI srednje poklicne in strokovne šole Bežigrad. Je prostovoljni gasilec, v prostem času rad poprime za kamero, nameni pa ga tudi za glasbo, prijatelje in ljudi ki mu veliko pomenijo.

Marijana Kotnik (vokal, kitara): Ima 23 let, prihaja iz okolice Kamnika – (Vranja Peč) in je študentka komunikologije. Prostega časa, ki ga je bolj malo pa izkoristi za izhode v naravo, glasbo na različne načine ter preživljanje časa z nečaki, prijatelji in tistimi, ki ji veliko pomenijo.

Kdaj in kako je prišlo do nastanka ansambla? Kakšen poseben moment?
Klemen in Gašper (naš prejšnji kitarist) sta velikokrat igrala skupaj. Pred dobrim letom in pol sta dobila idejo, da bi sestavila ansambel, zato sta povabila k sodelovanju še Marijano (bežno smo se poznali iz šole) in dva člana ansambla. Po nekaj mesecih, se je oblikovala zasedba, ki so jo sestavljali Klemen, Matjaž, Gašper in Marijana. Lanski september, pa se je Gašper zaradi obveznosti poslovil, pridružil se nam je še Blaž. V takšni zasedbi delujemo torej od septembra 2014.

Kako je prišlo do tega, da ste ansambel poimenovali Veseli muzikanti?
Idej za imena je bilo precej, vendar pa so bila mnoga že zasedena, z drugimi se nikakor nismo mogli poistovetiti … Razmišljali smo v tem smislu, da mora biti ime takšno da »gre v ušesa«, da se ga da lahko zapomniti. Glede na to, da smo vsi štirje »muskontarji« po srcu, in da smo precej vesele narave, smo se odločili za takšno ime. Veseli muzikanti.

Imate kakšnega mentorja, ki bdi nad vami? Ali tudi s kom sodelujete?
Naš mentor je Aleš Jurman (basist pri ansamblu Saša Avsenika), ki nam je s svojimi nasveti v veliko pomoč. Sodelujemo pa tudi z Matejo Kališnik, ki pili naše glasove.
Sodelovanja z drugimi glasbeniki/ansambli še ni; vsaj aktivnega ne, da bi kaj ustvarjali skupaj, si pa zagotovo želimo, da bi navezali stike tudi z drugimi in tako ustvarili kaj novega.

Že kaj razmišljate o kakšni avtorski skladbi?
Našo prvo avtorsko skladbo bomo snemali v prihodnjih dneh. Naslov in žanr pa naj ostaneta skrivnost.

In kdo bo poskrbel za besedilo in melodijo vaše prve avtorske skladbe?
Besedilo za našo prvo skladbo je napisal kitarist Blaž, za melodijo pa je poskrbel Klemen Ribič iz ansambla Viža, aranžma pa je delo mentorja Aleša Jurmana.

Kako pogosto imate vaje?
Vaje imamo običajno vsaj dvakrat tedensko in to vsi skupaj.

Kdo so vaši največji vzorniki?
Da bi zgledovali po kakšnem poseben ansamblu, se ne. Stremimo pa k temu, da pobiramo čim bolj pozitivne lastnosti iz različnih koncev in to poskušamo združiti v samosvoj izgled in način izvajanja.

Ali strmite tudi k temu, da bi se udeležili kakšnega festivala?
Seveda imamo željo, da bi se kakšnega festivala udeležili – čim prej. Ampak lepo po vrsti.

Kje vse ste že nastopali?
Na raznih dobrodelnih koncertih, decembrskih in kulturnih prireditvah, sejmih, zasebnih praznovanjih, rojstnih dnevih, porokah …

Kje vse si želite nastopiti?
Na Evroviziji … Hahahahaha … Malo heca. Veseli smo vsake priložnosti, da nastopamo …

Igrate tudi na raznih obletnicah, porokah … Kako je s humorjem in dobro voljo nasploh?
Ja … situacija je takšna, da moramo vsi skupaj skrbeti za to, da je dobra volja prisotna. Že samo ime ansambla pove, da smo veseli in dobre volje, zato je še toliko bolj pomembno, da se zabavamo vsi – tako gostje kot mi, člani ansambla.
Naloge pri praznovanjih so različno porazdeljene in jih seveda prilagajamo situacijam. Za »gobcanje« skrbimo vsi, za vodenje iger pa poskrbita Matjaž in Marijana.

Kako gledate na slovensko glasbeno sceno? Na kakšen način boste poskušali narediti preboj na slovensko glasbeno sceno?
Na slovenski glasbeni sceni je toliko nekih ansamblov, da nas je res že malo morje. Problem se nam zdi, da je vse preveč »copy-paste« variant tako ansamblov kot pesmi, tako da je vsaka nova stvar, nov veter v teh smereh dobrodošel. Preboj … Hm? To ni ravno pravi izraz … V prvi vrsti je naš namen, da imamo možnost ustvarjati in zabavati. Vsekakor pa, če dobimo priložnost, da bi se uveljavili na glasbeni sceni, jo bomo zgrabili z vsemi osmimi rokami.

Kakšni posebni trenutki med nastopi, ki vam bodo ostali v spominu?
Skoraj na vsakem nastopu je kaj takšnega, česar se spominjamo … Pa naj bodo prijetne ali manj prijetne stvari…
Najbolj v spominu ostanejo kakšni decembrski špili na prostem, kjer imajo grelnike. In v enem primeru smo se dobesedno kuhali na odru, v drugem primeru pa grelniki niso delali, saj je zmanjkalo plina … Posledice veste najbrž kakšne so bile.
Ali pa to, ko je na nekem praznovanju pregorela glavna varovalka in smo ostali brez elektrike? Hahaha, ne vem kaj naj napišem …

Kje vas lahko vidimo nastopati v prihodnje?
V prihodnosti imamo več zasebnih praznovanj, sicer pa nas v juniju čaka veselica v Bevkah ter v Dobu.

Vaši načrti in želje v prihodnosti?
Načrti, želje … Čim več nastopov, elana, možnost ustvarjanja novih avtorskih pesmi … Sploh pa napredovanje in razširjanje prepoznavnosti.

Vesele muzikante lahko spremljate na njihovi facebook strani. Če pa želite, da vam popestrijo kakšen vaš dogodek, pa jih kontaktirajte na e-naslov veseli.muzikanti@gmail.com ali na telefonski številki 040 260 070 (Klemen). Zagotavljam vam, da vam ne bo žal!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Janez Ravnikar, arhiv ansambla Veseli muzikanit; Video: ansambel Veseli muzikanti
Komentarji uporabnikov