Velika Grinijeva zabava – več kot le navadna zabava

Ozaveščevalnih akcij predvsem na področju ravnanja z odpadki je v zadnjem času kar veliko. Prav posebno pa smo si zamislili v podjetju Prodnik, ki se z ozaveščanjem ljudi na področju varovanja okolja trudimo čisto vsak dan. Skrb za naravo in okolje je današnjim otrokom položena v njihovo zavest že v zgodnjih letih. V preteklem letu smo ponovno prebudili in nadgradili maskoto Grini, ki otroke in tudi starejše uči kako pravilno ravnati z odpadki, kako dragocena in pomembna je pitna voda, pozornost pa nameni tudi področju odpadnih voda.

Skupaj z našo maskoto Grini in otroki vseh osnovnih šol Občin Domžale, Mengeš, Trzin, Lukovica in Moravče že drugo leto zapored ločujemo odpadke, rešujemo kviz, pri katerem nam je v veliko pomoč Grinipedija in se učimo zapovedi, ki jim vsak učenec od prvega do četrtega razreda pridno sledi.

Grinijeva vstopna stran.

V lanskoletno, akcijo Grinijeva skrivnostna misija, je bilo vključenih nekaj manj kot 2500 učencev od 1. do 4. razreda. V ta namen smo vzpostavili posebno spletno stran www.grini.si, ki smo jo poimenovali kar Grinijev domek, kjer otrokom na zanimiv in zabaven način pokažemo kako pravilno skrbeti za okolje. Odziv je bil fantastičen, saj smo v obdobju enega meseca razdelili več kot 1000 zapestnic rumene barve, ki so si jo otroci prislužili s pravilnimi odgovori pri kvizu, in skoraj 500 zapestnic zelene barve, ki so bile simbol uspešnosti pri igri hitrostno odpadkanje. S temi zapestnicami pa so si otroci pridobili tudi nazive varuhov okolja.

Letošnja akcija, z naslovom Velika Grinijev zabava, je poleg učencev, dosegla tudi otroke iz vrtca Urša. V mesecu marcu je Grini razdelil albume vsem otrokom od 1. do 4. razreda vseh osnovnih šol Občin Domžale, Mengeš, Trzin, Lukovica in Moravče. Za zapolnitev albuma morajo otroci zbrati skupno 15 nalepk (3 paketki). Prvi paketek nalepk so dobili skupaj z albumom, za ostala dva pa se morajo izkazati pri igri »smeti cel kup«, kjer se učijo pravilo ločevati odpadke. Na ta način zbirajo točke, ki so pomembne za pridobivanje nalepk in tako zapolnijo album. Ko je album poln, dobijo po pošti, tako kot tudi nalepke, posebno kodo, ki jo na Grinijevi spletni strani vpišejo in tako sodelujejo v žrebanju za nagrade. Posebne Grini majčke bodo dobili trije, ki so najhitreje zapolnili album in po štirje učenci iz vsake osnovne šole, ki jih bomo ob koncu akcije izžrebali. Posebno nagrado smo letos pripravili tudi za najboljši razred, to bo postal tisti razred, v katerem bodo vsi učenci najhitreje zapolnili album in uspešno vpisali kodo. Prejemniki nagrad bodo znani po koncu akcije, ki se zaključi 10. maja.

Igrica “smeti cel kup”

Vendar album ni samo zbiralnica sličic, v njem je tudi poučna zgodba ter grinastični nasveti in dejstva. Otroci iz vrtca Urša Grinijevo zabavo doživljajo na malo drugačen način kot učenci. Na eko dnevih, ki jih izvajamo v mesecu aprilu, so se v albumu bolj posvetili zgodbi, nalepke pa so prejeli, ko so pravilno odgovorili na vprašanja kam določen odpadek sodi. V sklopu eko dni eno dopoldne namenimo tudi obisku smetarjev, ki otrokom prikažejo odvoz smeti in pranje bio posod, postavimo pa tudi zbiralnico posebnih odpadkov, ki jih ta dan lahko otroci, s pomočjo vzgojiteljic, pravilno oddajo.

Strani iz albuma.

Grini je prava eko faca, ki zelo rad uči in pomaga pri tematikah varovanja okolja tako najmlajšim, kot tudi malo starejšim. Kljub temu, da odrasli menimo, da vemo kako pravilno ločevati odpadke in skrbeti za okolje, se vseeno lahko preizkusimo v preprostih igrah na spletni strani www.grini.si.

Komentarji uporabnikov