V Turistično rekreativnem društvu Turnše – Češenik tudi letos poskrbeli, da se je pod kozolcem ličkalo koruzo

Med najpomembnejša jesenska opravila je včasih spadalo tudi ličkanje, lupanje ali kožuhanje koruze, saj je imela skorajda vsaka kmetija posajeno koruzo, ki je bilo pomembno živilo za ljudi in živali. Ličkanju koruze se je vedno pridružilo večje število ljudi in sicer je bil običaj, da so ličkali najprej pri eni hiši, nato drugi, tretji … Poleg tega, da so si ljudje pomagali med seboj, so bili to tudi trenutki druženja.

Običaj ličkanja koruze že vrsto let ohranjajo člani Turistično rekreativnega društva Turnše – Češenik. Letos je ličkanje koruze po starih običajih potekalo v soboto, 7. oktobra 2017. Ko smo jih obiskali, je bilo pod kozolcem na večnamenskem prostoru v Turnšah zbrano staro in mlado, ki so ličkali koruzo, na dva perja. Po dve koruzi so nato zvezali in naložili na prikolico. Poličkano koruzo pa so nato odpeljali in obesili, da se bo posušila.

Predsednik Turistično rekreativnega društva Turnše – Češenik Jani Jeraj, nam je povedal, da je z obiskom članov društva in krajanov na njihovem tradicionalnem dogodku izredno zadovoljen. Najbolj pa ga veseli to, da je bilo prisotnih tudi veliko mladih, ki so se obenem lahko seznanili s tem starim kmečkim običajem. V času ličkanja se je prešal jabolčni mošt, na pladnjih pa je bilo marsikaj dobrega, za kar so poskrbele gospodinje, za zdravilno kapljico pa možje. Seveda pa ni šlo brez kostanja, za kar je poskrbel mojster Feliks Lampret, ki je pekel kostanj po svojem posebnem postopku. Kot nam je še povedal Jeraj, imajo njihovi člani veliko idej, zato so letos pripravili tudi švedski »šporget«. Ker je potrebno poskrbeti tudi za likof, ki je sestavni del ličkanja, se je letos v bližini vrtel odojek, družbo pa so mu delali piščanci. Skratka, poskrbljeno je bilo za vse.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar, Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi