V Preserjah pri Radomljah bodo gostili regijski del državnega tekmovanja Mladina in gore

V soboto 9. novembra 2019, bo v Preserjah pri Radomljah potekal regijski del državnega tekmovanja Mladina in gore. Pri organizaciji so moči združili Planinsko društvo Domžale, Osnovna šola Preserje pri Radomljah ter Občina Domžale, skupaj s številnimi sponzorji, podporniki in društvenimi prostovoljci. Regijskega dela tekmovanja se bo udeležilo triintrideset (33) štiričlanskih ekip, skupaj torej sto dvaintrideset (132) tekmovalk in tekmovalcev. Ekipe se bodo med seboj borile za uvrstitev na finalni del 31. državnega tekmovanja Mladina in gore, ki bo potekalo 25. januarja 2020, v Spodnji Idriji.

Danes se to gorniško tekmovanje izvaja pod okriljem Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije, a le malokdo se spomni, da je bil prvi republiški pionirski kviz Mladina in gore izveden pred tridesetimi leti – 19. maja 1989, na Osnovni šoli Venclja Perka v Domžalah, pod okriljem Planinskega društva Domžale. Ustanovitelj in glavni organizator je bil takrat sedemnajstletni Domžalčan Borut Peršolja.

Udeležilo se ga je osem ekip, naslov državnih prvakov pa je tedaj osvojila ekipa Planinskega društva Jezersko. Tradicija tekmovanja torej izvira iz samega srca naše občine in ponosni smo, da se po več desetletjih tekmovanje ponovno vrača k nam, kjer že sedemdeset let deluje Planinsko društvo Domžale, društvo po meri gora.

»Državno tekmovanje Mladina in gore je gorniško tekmovanje iz znanja, veščin in izkušenj z vseh področij in oblik gorniškega delovanja. Državno tekmovanje Mladina in gore je hkrati tekmovanje iz znanja in športno tekmovanje, saj gorništvo obe prvini enakovredno združuje. Tekmovalci osvajajo znanje, ki je potrebno za udeležbo na državnem tekmovanju Mladina in gore, z večletnim delom v okviru starostno prilagojenega programa gorništva v planinskih društvih (planinski krožki, izleti, pohodi, ture, tabori, planinska orientacijska tekmovanja …), v okviru vsebin, ki izhajajo iz obveznega programa osnovnih šol (redni pouk, športni dnevi, šole v naravi) ali drugih neformalnih oblik delovanja (družinsko gorništvo).«

Tekmovanje bodo pričeli ob 10. uri s kulturnim programom, za katerega bodo poskrbeli učitelji in učenci Osnovne šole Preserje pri Radomljah in končali malo po 13. uri z razglasitvijo rezultatov.

Po koncu pisanja testov iz teme Planinska šola pripravljajo za vse udeležence malo manj kot dve urni program v katerem bi radi iz mladih tekmovalcev zvabili gorniške občutke, kot jih sicer odkrivajo ob vzponu na goro, sestopu z nje in podoživljanju doma.

V ta namen so povabili, vrhunske ustvarjalce, tesno povezane z (domžalskim) gorništvom, da izvedejo eno od vsebin:

  • priprava na turo, Lili Jazbec,
  • gora je vrh doline, Borut Peršolja,
  • vrh, Dan Briški,
  • varovanje gora, Marjeta Keršič Svetel,
  • varnost v gorah, Srdjan Živulović – Bobo in
  • podoživljanje gora, Polona Mežnar.

Z različnimi pristopi (vodenje, igra vlog, delo v skupini, znanje/pripovedovanje, poslušanje, veščine/ročne spretnosti, čuječnost, fotografiranje…) bodo poustvarili, podoživeli izlet na goro.

Avtor: Klara Mestek, vodja tekmovanja; Foto: Klara Mestek, arhiv MO PD Domžale, Manca Čujež

 

Komentarji uporabnikov
Tagi