V podporo ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni občinska stavba obarvana modro

14. november je dan, ko obeležujemo svetovni dan sladkorne bolezni. Modri krog kot univerzalni simbol sladkorne bolezni ponazarja podporo vsem aktivnostim, ki so usmerjene v preprečevanje in zdravljenje sladkorne bolezni. V podporo ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni je bila občinska stavba v noči iz 14-tega na 15-tega novembra obarvana v modro barvo.

Včeraj, 14. novembra 2018 je župan Toni Dragar ob tej priložnosti sprejel predsednika in tajnico Društva diabetikov Domžale, Moravče, Lukovica, Mengeš in Trzin, Braneta Peterko in Mojco Grčar, ki sta v pogovoru z županom povedala, da podobno kot v številnih drugih državah, tudi v Sloveniji ugotavljamo naraščanje pogostosti sladkorne bolezni, ki je s spremljajočo obolevnostjo in posledicami za obolele, družine in skupnost postala pomemben javno zdravstveni izziv. V znak enotnosti in opozorila na naraščajoče število sladkornih bolnikov sta županu izročila modri krog.

Po sklepu IDF-a in SZO-ja se od leta 1991 naprej vsako leto praznuje Svetovni dan sladkorne bolezni 14.novembra, kot odziv na vedno večje skrbi zaradi naraščajočih groženj sladkorne bolezni po vsem svetu. Leta 2007 je svetovni dan sladkorne bolezni postal uradni dan Združenih narodov, sprejet z resolucijo ZN 61/225. Resolucija ZN poziva vse države članice, da obeležijo svetovni dan sladkorne bolezni in opozarjajo na potrebo po izobraževanju in ozaveščanju javnosti o preprečevanju naraščajoče epidemije sladkorne bolezni. Svetovni dan diabetesa je svetovni dogodek, ki združuje milijone ljudi v več kot 230 organizacijah iz 170 držav, da govorimo o sladkorni bolezni in organiziramo številne prireditve.

Kronične bolezni predstavljajo čedalje večji izziv današnjega časa. Med najpogostejšimi kroničnimi boleznimi  je tudi sladkorna bolezen. Poznamo več oblik sladkorne bolezni, med drugim sladkorno bolezen tipa 1, sladkorno bolezen tipa 2 in nosečniško sladkorno bolezen. Sladkorna bolezen je po podatkih svetovne zdravstvene organizacije ena največjih svetovnih epidemij, ki je že in še bo prizadela veliko število ljudi. Je ena od vzrokov, ki pripelje do slepote, odpovedi ledvic, srčnega napada, kapi in amputacije nog.

Število bolnikov s sladkorno boleznijo se hitro povečuje. V Sloveniji je leta 2006 zdravila za zniževanje glukoze v krvi prejemalo več kot 75.000 oseb, leta 2017 pa že več kot 111.000 oseb. Še posebej narašča število bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2. To je pogosto povezano s staranjem prebivalstva in neugodnimi spremembami v življenjskem slogu.

Z zdravim načinom življenja, predvsem s skrbjo za telesno težo in rednim gibanjem, lahko pojav sladkorne bolezni tipa 2 preprečimo oziroma odložimo na čim poznejše življenjsko obdobje. Tako lahko preprečimo tudi kasnejše zaplete v razvoju bolezni. Načinov za preprečevanje sladkorne bolezni tipa 1 pa žal še ne poznamo.

Avtor: Občina Domžale; Foto: Vido Repanšek

Komentarji uporabnikov
Tagi