V Grobljah tudi letos na ogled zanimiva razstava jaslic

December je barvit. Kamor koli se ozremo, se z balkonov, teras, pročelij in vrtov svetijo novoletne lučke različnih odtenkov. Ravno tako je bilo skoraj v vsaki hiši na božični večer že okrašeno božično drevo in postavljene jaslice. Božič je praznik, ki poudarja pomen družine in miru. Predvsem pa je to čas, ki ga izkoristite tudi za obisk sorodnikov in prijateljev. Ni Božiča brez jaslic. Jaslice nas spominjajo, da se je Bog učlovečil in nam prinesel upanje. Prve žive jaslice je v gozdni votlini v italijanski Umbriji pri kraju Greccio na božično noč leta 1223 postavil sveti Frančišek Asiški. V tem času, ko imamo toliko priprav na Božič, ko so naša mesta že praznično razsvetljena, naj nam razstava jaslic pomaga, da zahrepenimo tudi po notranji luči. Naj nam ogled jaslic pomaga odkriti lepoto in mir, ki nam ga svet ne more dati

Kulturno društvo Groblje je te dni pripravilo že 7. razstavo slovenskih jaslic. Odprtje razstave je bilo v ponedeljek, 26. decembra 2016, v Kulturnem domu Groblje. V sklopu kulturnega programa si je razstavo ogledal ter jo blagoslovil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar. 

Na razstavi se predstavljajo najbolj znani slovenskih jasličarji, ki so povezani v Društvu ljubiteljev jaslic Slovenije. Teh je v Sloveniji že blizu 200, ki so se v teh predprazničnih dneh še posebej razveselili odprtja prenovljenega Muzeja jaslic na Brezjah. Muzej so z blagoslovom nadškofa in metropolita msgr. Stanislava Zoreta odprli minulo soboto. Na razstavi jaslic v Grobljah tudi letos sodeluje domžalski rezbar Marijan Vodnik, ki se v prazničnem decembru s svojimi unikatnimi jaslicami in podobami Svete družine predstavlja še na številnih drugih razstavah po vsej Sloveniji.

Razstave jaslic, sprva so jih prirejali v začetku decembra, so vedno lepo obiskane in skrbno pripravljene, saj med drugim kažejo najrazličnejše, tudi umetniške upodobitve rojstva Jezusa Kristusa, izražene v najrazličnejših materialih. V kulturnem programu je v sklopu božičnih pesmi sodeloval Mladinski pevski zbor župnije Jarše, ki je s petjem in recitacijo ter z zgodovino jaslic popestril dogajanje v kulturnem domu Groblje. Med kulturnim programom je jaslice ob molitvi blagoslovil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar, zatem pa sta si skupaj z domačim župnikom Matjažem Križnarjem ogledala lepo število postavljenih jaslic.

Vabljeni na ogled razstave jaslic, ki bo odprta še od 27. decembra 2016 do 6. januarja 2017 od 9. do 12. ure in od 15. do 18. ure. To je lahko lep družinski izlet, saj bo ob bolj natančnem ogledu blizu 50 jaslic ura prehitro minila.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov