V domžalski hramu kulture Blunout klubu parodirali Prijatelji Dixielanda

V novem domžalskem hramu kulture [blunout] klubu, ki se nahaja na Ljubljanski 72 (v nekdanji podmornici), redno prirejajo zanimive kulturne prireditve različnih zvrsti. Na tamkajšnjem odru so se in se še bodo zvrstila razna glasbena imena iz sveta bluesa, jazza in podobnih zvrsti. V četrtek, 11. februarja je tamkajšnji oder gostil skupino Prijatelji Dixielanda, ki jo sestavljajo amaterski in profesionalni glasbeniki, ki so si izbrali neobičajno zvrst za naše kraje, kjer velika večina starih in mladih glasbenikov preigrava preproste vzorce narodno zabavnih viž. Prijatelji Dixielanda igrajo jazz glasbo, ki jo v tujini imenujejo Traditional Jazz, nekateri pa Dixieland. (DIXIE – staro ime za južno Ameriko).

Večina članov skupine Prijatelji Dixielanda prihaja iz Domžal in okolice. Glasbeniki igrajo glasbo, ki izvira iz začetka prejšnjega stoletja v New Orleansu, pozneje pa se je razširila še na sever ZDA in v Evropo. Sprva so jo igrale samo črnske kapele. Temeljila je na koračnicah ob paradah in pogrebih, vsebovala je spiritualne himne, ki so jih prepevali v cerkvah, povzemala vzorce potujočih glasbenikov ter združevala elemente afriških in evropskih izročil.

Vodja skupine Prijatelji Dixielanda, Matija Gregorka, ki prihaja iz Radomelj, z glasbo pa se ukvarja od svojega desetega leta starosti, nam je povedal, da mu je že od nekdaj ta glasba izjemno všeč. Je enostavno glasba, ki ga fascinira. Dolgo časa je hodil tudi po evropskih državah in si ogledoval koncerte Dixielanda. V preteklosti je sodeloval v pihalnih godba, bil je pa tudi pobudnik Dixieland orkesta, ki ga vodi. Uspelo mu je zbrati skupino mladih glasbenikov. Najmlajši med njimi je pred štirinajstimi dnevi postal polnoleten.

»Glasba, ki jo igramo izvira iz New Orleansa iz Amerike. Tam je imela svoje dni vsaka ulica svoj orkester Dixielanda, ki je nato parodiral gor pa dol po ulici. Ta vrsta glasbe je še popularna v Anglo-Saksonskih deželah. Pri nas deluje šest skupin, ki preigravajo to zvrst, v katerih igrajo predvsem starejši glasbeniki«, pove Gregorka in obenem izpostavi, da ne razume, zakaj pri nas te zvrsti glasbe ne poučujejo na konservatoriju za glasbo.

»Ta glasba je zelo preprosta, saj so jo izvajali črnci, ki niso imeli nikakršne glasbene izobrazbe. Izhaja iz tradicij koračnic. Kasneje so priklopili še regatam in blues kompozicije. Mi smo dodali še šansone, ljudske pesmi in gospele, kajti to vse se da igrati tudi v Dixielandu.«

Pravi, da zelo uživajo v tej glasbeni zvrsti. Zaenkrat največ igrajo na območju Kamnika. So pa zelo veseli, da se je v Domžalah odprl blues in jazz klub Blunout, kjer so dobili tudi sami priložnost, da se pokažejo publiki. Njihova želja je, da bi prišli še v Ljubljano, saj tam obstaja kar nekaj podobnih klubov. Za letošnje leto planirajo več pojavnosti na gorenjskem področju.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov