V Domžale prihajajo orgličarji z vseh vetrov

Tretje tradicionalno, tokrat že mednarodno srečanje orgličarjev bo v Domžalah potekalo v soboto, 14. septembra. Večnamensko ploščad ob domžalskem tržnem prostoru bodo namreč zasedli najbolj znani in priljubljeni slovenski izvajalci, ki igrajo na orglice oziroma ustno harmoniko. S svojim nastopom pa se bodo predstavili tudi gostje iz Avstrije in Hrvaške. Orgličarji delujejo v različnih zasedbah ali pa nastopajo posamično.

Orgličarsko soboto, zvoki orglic se bodo po Domžalah razlegali od 9. do 13. ure, pripravljata Občina Domžale ter Kulturno društvo Mihaelov sejem iz Mengša in njihova orgličarska sekcija Sejmarji pod vodstvom Marjana Urbanija, ki bodo tudi odprli sobotno srečanje. Na sobotnem srečanju slovenskih orgličarjev boste orglice lahko tudi kupili, na voljo pa bo še notna literatura za začetnike in napredne orgličarje.

Z imenom orglice se na Slovenskem v narečjih označuje več glasbil, knjižno in strokovno pa pomeni ta izraz tovarniško izdelano glasbilo, ki ima v lesenem podolgovatem okviru številne piščali s kovinskim jezičkom. Sprva so bile orglice diatonične, to se pravi, da se je pri vdihu oglasil drug ton kot pri izdihu. Po letu 1920 so se pojavile tudi kromatične, ki dajejo pri vdihu in izdihu isti ton. Za izumitelja orglic velja Christian Friedrich Ludwig Buschmann, ki je prve primerke naredil v letih 1821/22. Pozneje so jih drugi izpopolnjevali, od leta 1857 pa jih izdeluje na veliko tovarna Hohner v Trossingenu v Nemčiji. Pri nas jih je nekaj časa izdelovala tudi mengeška tovarna glasbil. Kdaj so zašle k nam, ni mogoče z gotovostjo trditi, vsekakor pa že v drugi polovici 19. stoletja. Pisatelj Janez Trdina v svojih Spominih piše, da je kot fant-birmanec v Ljubljani ogledoval orglice na številnih sejmarskih stojnicah. Že od začetka pa tja do druge vojne so bile priljubljeno darilo fantičem za birmo, zato so jim ponekod rekli kar birmanske.

Miha Ulčar; Foto: arhiv domžalca

 

Komentarji uporabnikov
Tagi