V Domžalah z jesenskimi opravili po starih običajih pozdravili jesen

Na domžalskem tržnem prostoru smo v soboto, 19. oktobra 2019, pozdravili jesen. Na prireditvi Dobrodošli v Domžalah so člani Turističnega društva Jarše-Rodica prikazali jesenska opravila, ki so jih nekoč opravljali naši dedje in babice, naši starši in še marsikdo med nami, ki je otroška leta preživel na kmetiji. To so bili še tisti časi, ko je bilo potrebno poprijeti za vsako delo, sploh v jesenskem času, saj je le-ta hitro minila, prav zaradi tega je bilo potrebno pridelke s polj pospraviti čim prej in obenem postoriti še nešteto stvari, da smo lahko potem v dolgih zimskih dneh uživali v shranjenih pridelkih.

V uvodu prireditve, ki so jo poimenovali “Darovi jeseni”, nam je Stane Cotman, predsednik Turističnega društva Jarše-Rodica povedal: “Pridne rokice delajo, lička se koruza, kuhana je bujta repa, meljejo se tudi jabolka in to s starodavnim mlinom na ekscenter, ki ga morata dva kar pošteno vrteti, da iz njega kaj priteče”. Seveda so zagnane članice in člani TD Jarše-Rodica stojnice napolnili z samimi dobrotami, tako ni manjkalo bujte repe, v kateri je po besedah Nika svinja stopila z veliko nogo, peciva in potic je bilo zvrhano, pa razni likerji, zelišča, moka, lepe male bučke, ki so jih okrasili v deklice, iz perja, ki ostane po ličkanju pa so spretne roke naredile odlične dekoracije, v katere so vključili rože, barvno koruzo in okrasne bučke. Zadišal pa je tudi pečen kostanj. Z vonjem bujte repe TD Jarše-Rodica ter z vonjem morskih dobrot gostilne Ribič iz Izole pa se je mešal tudi vonj po dobrodelnem pasulju z klobaso, ki ga je kuhal Boro Perin Trifunović – Boris, najboljši piknik mojster. Izkupiček za pasulj je šel za eno od ogroženih družin.

Med pogovorom sta člana TD Jarše-Rodica že stisnila prvo rundo soka, ki je ob stiskanju veselo žuborel s preše skozi sito v vedro, od tam pa v inox sod, od koder so ga skozi pipici točili v kozarce ter delili obiskovalcem tržnice. Boris Razpotnik nam je povedal, da so se letos odločili narediti sok iz tepk in jabolk hkrati. Sok smo poskusili tudi mi, zato vam lahko iz prve roke povemo, da je 100% jabolčno-hruškov sok res odličen in poln zdravja.

Za dobro razpoloženje na prireditvi je poskrbel ansambel Luke Razpotnika, ki stopa po poteh svojega očeta Borisa Razpotnika. Vmes so nastopili tudi pevci Moškega pevskega zbora Janez Cerar, ki ga vodi Marika Haler. Petje zbora in igranje ansambla je bilo lepo slišali čez meje tržnega prostora, kar je pomenilo, da so na tržni prostor privabili še koga, ki ga drugače ni imel namen obiskati. Vido Repanšek, idejni vodja projekta »Dobrodošli v Domžalah« je bil med samo prireditvijo vidno zadovoljen, saj je bila prireditev že zaradi lepega toplega dne pravi uvod v jesenski čas dogajanja na domžalskem tržnem prostoru.

Dogodki, ki jih članice in člani TD Jarše Rodica prikazujejo mladim na raznih prireditvah skozi vse leto, so zelo bogati. Po besedah Staneta Cotmana imajo v dobrih dvajsetih letih delovanja društva za seboj pestro ponudbo prikazov raznih običajev, ki so bili nekoč vsakdan naših dedkov in babic. Med njihovimi aktivnostmi najdemo prikaz običaja na Gregorjevo, delavnico izdelovanja cvetnonedeljskih butaric, postavitev butare velikanke na tržnem prostoru v Domžalah in pred župniščem v Srednjih Jaršah, razstave čajev in čajnikov v Kulturnem domu Groblje, ribiška veselica, nabiranje zelišč na Menini planini, ličkanje koruze po kmetijah v Jaršah, pranje perila po starih običajih v Mlinščici, izdelovanje adventnih venčkov, postavitev božičnega drevesca in jaslic, skrb za urejenost kraja ter sodelovanje še številnih drugih dogodkih. Zgledno pa tudi sodelujejo z ostalimi društvi in Osnovno šolo Rodica.

Na domžalskem tržnem prostoru bo pestro tudi prihodnjo soboto, saj bo tam po besedah Vida Repanška poteklo prvo letošnje Martinovanje v Sloveniji. Martinovanje bo tako kot lani potekalo v sodelovanju s prijatelji iz Koprivnice.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi