V Domžalah smo martinovali s prijatelji iz Koprivnice

V Domžalah smo na letošnjem (pred) martinovanju gostili prijatelje iz Koprivnice iz sosednje Hrvaške. Martinovanje v Domžalah, z njim so letos pohiteli, saj so vinogradniki na Martinovo soboto doma, je potekalo že sedmo leto zapored. In to je bilo tudi prvo (pred) martinovanje v Sloveniji z obveznim krstom mošta, ki ga je na svojstven način uprizoril poštar Peška.

Da so prireditve Dobrodošli v Domžale res dobrodošle, kaže že sam obisk, saj se na sobotno dopoldne na domžalski tržnici zbralo veliko število obiskovalcev, ki so imeli poleg stalne dnevne ponudbe na voljo tudi stojnice, na katerih se je s svojo ponudbo predstavilo kar nekaj kmetij in vinogradnikov. Na domžalsko-koprivniškem martinovanju so s svojo ponudbo sodelovali vinogradniki iz vseh vinorodnih dežel Slovenije. Gostje iz pobratene občine Koprivnica in njihovi gasilci so kuhali ribji paprikaš ter pekli ribe iz Drave, s seboj pa so pripeljali mošt iz vinogradov Bilogore. Za dobro razpoloženje so igrali tamburaši Dravski pajdaši in harmonikar Lojze Ogorevc. Poskrbljeno pa je bilo tudi za ponudbo slovenskih kulinaričnih posebnosti. Za prireditev je bil postavljen šotor, v njem pa so prostor našle stojnice ponudnikov dobrot ter mize s klopmi za obiskovalce, ki so si z veseljem privoščili ponujene dobrote.

Občina Domžale je s Koprivnico pobratena čez štirideset let, Gasilska zveza Domžale pa z Vatrogasno zajednico grada Koprivnica petintrideset let. Gasilci iz Koprivnice so priredili pravi žur, saj so imeli s seboj kar nekaj  vrst sladkovodnih rib, ki so jih cvrli v velikih pekačih, ter seveda skuhali okusen Fish Paprikaš, ki je podravska različica primorskega brodeta s tem, da je brodetu dodan paradižnik, paprikašu pa rdeča paprika. Tako so obiskovalci ob odlični glasbi Dravskih pajdašev in harmonikarja Lojzeta Ogorevca lahko okušali podravske specialitete, ki so jih pripravili gasilci iz Koprivnice in gasilci DVD Novačka ter morskimi specialitetami, ki so jih pripravili v gostilni Ribič iz Izole, katera je s svojo ponudbo stalno prisotna ob petkih in sobotah.

Prijatelji iz Koprivnice.

Tekoče in trde izdelke so tokrat v nakup ponudili: Turistična kmetija Balon z Bele Gorc (mesnine, vino, bučno olje), Čebelarstvo Slanc (medeni pridelki), Kmetija Sintič (vinogradniška malica, pečenice in cviček), Ludvik Gal iz Doline pri Lendavi (lendavska vina in Langoš), Ekološka kmetija Totter (mesni in mlečni izdelki), Andrej Trunkl (mesnine, vino in oljčno olje), Anton Hočevar iz Mokronoga (divjačinske klobase in salame), Happy pek (kruh in pecivo), Janez Petretič iz Gadove Peči (cviček, kuhane klobase s hrenom, druge dobrote), Turistična kmetija Filetu iz Slope (likerji in žganja), Čebelarstvo in oljarstvo Pogorevc iz Slovenske Bistrice (medeni pridelki, olja), Izletniška kmetija Pivičan Kosi (mesne in oljne dobrote), Medeni butik Bibi iz Črnomlja (belokranjska pogača, vina, medeni pridelki), Irena Marušič, MaQfino – Naravno Zdravo Okusno (naravno pridelana zelenjava vložena v ekstra deviško oljčno olje prve kvalitete). Kot je že običaj ob sobotah, pa so zadišali tudi slastni Ivankini krofi ter potice.

Krst mošta v vino.

Za predstavitev občine Koprivnica so poskrbeli gasilci iz Koprivnice. Seveda jih je vodil naš dolgoletni prijatelj in predsednik Vatrogasne zajednice grada Koprivnice Ivan Golubić, ki je skupaj z županom Tonijem Dragarjem in idejnim vodjem prireditev Dobrodošli v Domžalah Vidom Repanškom spregovoril nekaj besed o odličnem sodelovanju med mestoma Koprivnica in Domžale ter seveda med sodelovanjem gasilcev obeh občin.

Sledil je krst mošta v vino, ki ga je na svojstven način izvedel Poštar Peška, tokrat oblečen v Škofa Martina. Po krstu je skupaj z Ivanom Golubićem ter z županom Tonijem Dragarjem poskusil novega »divjaka«, kot so rekli mlademu vinu. Prireditev je vodila Tanja Vidic Goršak, za ozvočenje pa je poskrbel Primož Košak.

Več fotoutrinkov z martinovanja si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi