V Domžalah je minuli vikend dišalo po slami

V soboto, 7. junija 2014, je po Domžalah dišalo po slami. In to zelo. V Slamnikarskem parku pri občinski stavbi se je namreč odvijal 2. Slamnikarski sejem, katerega rdeča nit je bila slama. In kot že zagotovo veste, so slama in slamniki trdno povezani z domžalsko preteklostjo. Naši predniki so znali namreč izredno dobro izkoristiti dolge zimske večere. Namesto ogleda mehiških nadaljevank in podobnih žajfnic (res, da takrat še niso poznali televizorje in interneta), so izdelovali slamnate kite, iz katerih so domžalski podjetniki izdelovali slamnike, ki so jih nato prodajali tudi preko naših meja.

Z leti je na žalost slamnikarska dejavnost popolnoma zamrla. Vendar je pridih slame in slamnikov ostal vse do danes. Da pa bo spomin na to znamenito dejavnost živel naprej in da se bo krepila zavest o tristoletni domžalski slamnikarski dediščini, so v Domžalah pred dvema letoma poskrbeli z odprtjem Slamnikarskega muzeja, ki domuje v Godbenem domu v Domžalah, deluje pa v okviru Kulturnega doma Franca Bernika. Lani pa so naredili pomemben korak naprej. S prvim Slamnikarskim sejmom so Domžale namreč dobile svoj prvi pravi sejem. In tako je bilo tudi minulo soboto, ko se je v prelepem sobotnem vremenu odvil drugi Slamnikarski sejem, ki je poleg sodelujočih rokodelcev privabil številne občanke in občane ter druge obiskovalce, ki so se na samem kraju lahko iz prve roke prepričali kaj vse je možno narediti iz slame.

Organizatorji so na ogled postavili bogato slamnikarsko in slamnato dediščino, ki so jo predstavljali domači in tuji slamnati rokodelci. V času sejma pa so se odvijale številne delavnice in bogat kulturno-etnološki program.

Točno ob 12. uri, pa je bilo na prizorišču Slamnikarskega sejma, uradno odprtje nošenja slamnikov, ki sta jo odprla župan Občine Domžale, Toni Dragar in direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, Cveta Zalokar-Oražem.

Več foto utrinkov iz 2. Slamnikarskega sejma si lahko pogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov