V Domžalah gostili 5. mednarodni festival znanja in kulture starejših

5. mednarodni festival znanja in kulture starejših je dogodek Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje. Festival nas seznanja z dosežki izobraževanja, ustvarjanja in delovanja starejših. Je prostor izmenjave med univerzami za tretje življenjsko obdobje in je prostor sodelovanja s sorodnimi domačimi in tujimi organizacijami. Častni pokrovitelj festivala je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje (SUTŽO), nacionalna mreža 52 univerz v 51 krajih po Sloveniji, in Društvo Lipa – Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale sta priredila mednarodni festival znanja in kulture starejših, ki je potekal v četrtek, 25. aprila 2019, v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale. Mednarodni festival znanja in kulture starejših Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje posvečajo predstavitvi vrednih dosežkov starejših v izobraževanju in kulturi. Mednarodni festival znanja in kulture starejših povezuje slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje in sorodne organizacije starejših iz drugih držav. Pripravljajo ga z zavedanjem, da ob različnih študijskih dejavnostih na univerzah za tretje življenjsko obdobje nastaja veliko vrednih dosežkov, ki starejše povezujejo s svojim okoljem.

Program se je pričel v dopoldanskem času, na festivalu pa so svoje dosežke na področju izobraževanja in ustvarjanja v kulturi predstavile slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje, univerze za tretje življenjsko obdobje iz Frankfurta, univerze za tretje življenjsko obdobje iz Zagreba in Center za kulturne raziskave Bardo –Terska dolina iz Italije.

Mednarodnega festivala, ki ga je povezovala Tjaša Jeraj, so se udeležili tudi povabljeni gostje; mag. Katja Dovžak, iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Toni Dragar, župan Občine Domžale, prof. dr. Ana Krajnc, predsednica mreže Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje ter Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa – Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale. Vsi gostje so imeli tudi pozdravne nagovore.

V nadaljevanju so sodelujoče univerze za tretje življenjsko obdobje predstavile svoje delovanje, povezovanje ter še marsikaj zanimivega iz krajev kjer prihajajo. Program so popestrili s kulturnim programom, v katerem so sodelovali Ivo Ban (interpretacija), Ana Vipotnik (vokal) in Igor Leonardi (kitara). Cvetober naših pesmi so prebrale članice literarnega krožka Društva Lipa Domžale Zlatka levstek, Janka Jerman in Marija Dodič, plesalke plesne skupine Češminke pa so zaplesale ples o slamnikih. Festivalsko dogajanje je spremljala razstava likovnih del likovnega krožka Društva Lipa Domžale.

Popoldan pa je sledil še strokovni posvet mreže Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje, ki ga je moderirala dr. Dušana Findeisen ter ogled Slamnikarskega muzeja in Menačenkove domačije.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi