V Atrij kleti tokrat odkrivali Kalohovo tekoče zlato

Tokrat je v Atrij kleti za žlahtno vinsko zgodbo poskrbelo Vinogradništvo Kaloh s Stolnega vrha nad Mariborom. Obiskovalci so se prepustili užitku žlahtnih vin, v katera so Kalohovi ujeli sonce. Njihovi vinogradi se od jutra do mraka kopljejo v prijaznem štajerskem soncu, Stolni vrh pa jim s svojo zatišno južno lego ponuja tudi idealno kombinacijo bogate prsti in ugodne mikroklime.

V novi domžalski vinski kleti, ki nosi ime Atrij klet, nahaja pa se na Ljubljanski cesti 106/b v Domžalah, so v letošnjem letu gostili že sedem reprezentantov Vinske nogometne reprezentance Slovenije, vsi pa v Domžale prinesli najboljše, kar premore njihova vinska klet. V četrtek, 21. februarja, 2019, sta na parket Atrij kleti stopila Timotej in Tone Kaloh, z odličnimi vini Vinogradništva Kaloh iz Stolnega vrha nad Mariborom. Obiskovalcem sta ponudila vina za izbrance in poznavalce, saj so njihova posebnost predikatna vina. To so bogata vina z edinstveno harmonijo kisline, sladkorja in alkohola.

Timotej nam je povedal, da se njihovi vinogradi, ki se raztezajo na dveh hektarjih, od jutra do mraka kopljejo v prijaznem štajerskem soncu, Stolni vrh pa jim s svojo zatišno južno lego ponuja tudi idealno kombinacijo bogate prsti in ugodne mikroklime. Njihovi skrbno izbrani trsi so del njihove družine. Negujejo jih z ljubeznijo, predanostjo in spoštovanjem do tega, kar jim dajejo. Pustijo jim čas, da v miru užijejo vse, kar jim daje radodarna narava. Vedo, da lahko le tako vsaki grozdni jagodi podarijo vse najboljše. Zaradi izjemne lege, skrbne, strokovne nege in bogatih izkušenj njihovo grozdje zlahka dosega sladkorne stopnje, ki so potrebne za pozno trgatev, izbor, jagodni izbor, suhi jagodni izbor in ledene trgatve. Poleg vinogradništva imajo doma tudi Turistično kmetijo, na kateri nudijo prenočišča, odlično hrano ter seveda njihovo žlahtno kapljico. Obiskovalci lahko njihovo zlato odkrivajo tudi na vinski pokušini, pri kateri izvedo vse, kar morajo vedeti o vinih, preizkusili svoje brbončice ter odkrili nove okuse, arome, vonjave. Vsa vina lahko seveda tudi kupijo, bodisi ustekleničena bodisi odprta.

Obiskovalci Atrij kleti so se prepustili užitku žlahtnih vin, v katera so Kalohovi ujeli sonce.

Ker imajo samo dva hektarja vinogradov, delajo na kvaliteti; pozna trgatev, izbor, jagodni izbor, suhi jagodni izbor in ledene trgatve. Poleg predikatov, pa zadnja leta pridelujejo tudi suha vina. Na leto napolnijo od 10 do 12 tisoč steklenic žlahtne pijače, katere večinoma prodajo doma, nekaj na sejmih, pokrivajo pa tudi nekaj restavracij. Pod blagovno znamko Kaloh boste našli Rumeni muškat, Beli pinot, Traminec, Saviugnon, Renski rizling … Ker jim je pomembna kakovost, že sedaj veliko delajo tudi na ekološki pridelavi, še bolj pa bodo to razširili v prihodnosti, saj bodo v kratkem star vinograd nadomestili z novim. Grozdje trgajo ročno, ne izbirajo lažjih poti, ne pomagajo si s kemijo. V njihovih vinogradih ne uporabljajo herbicidov in insekticidov, travo kosijo, zato njihova zemlja ni zastrupljena. “Če z naravo lepo ravnaš, ti bo vrnila z dobrim,” pravi Timotej, ki pri Kalohovih že tretjo generacijo skrbi, da bo opojno zlato iz njihovih sodov pritekala tudi v prihodnjih letih.

Vina blagovne znamke Kaloh so bogata vina z edinstveno harmonijo kisline, sladkorja in alkohola.

Naslednji vinogradnik, ki se bo v Atrij kleti predstavil s svojimi vini, bo Vinogradništvo Čurin-Prapotnik iz Koga pri Ormožu, svoje steklenice z opojno pijačo bodo odpečatili v četrtek, 28. februarja 2019, ob 17. uri.

Odprte prijave za tečaj: pomožna dela v gostinstvu (natakar, kuhar)

V Atrij kleti bodo kmalu pričeli izvajati tudi programe izobraževanj in sicer že zbirajo prijave za tečaj za priučitev – pomožna dela v gostinstvu (natakar, kuhar). Teh poklicev v Sloveniji primanjkuje, zato so takšni tečaji več kot dobrodošli. Več informacij o tečaju dobite na telefonski številki: 031 837 848. Pred izvedbo tečajev, bodo pripravili tudi informativni dan, kjer boste prejeli vse potrebne informacije.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar

 

Komentarji uporabnikov
Tagi