V Atrij kleti brbončice razvajali z vini čudovitih vonjev in okusov vinogradništva Čurin-Prapotnik

V Atrij kleti nadaljujejo z žlahtno vinsko zgodbo reprezentantov Vinske nogometne reprezentance Slovenije. Tokrat je za žlahtno vinsko zgodbo poskrbel Borut Prapotnik iz hiše PRAVO-VinO – družinsko vinogradniškega posestva Čurin-Prapotnik, ki se nahaja na Kogu v Ljutomersko-Ormoških goricah. Obiskovalce je presenetil z vrhunskimi in posebnimi predikatnimi vini, po katerih slovi njihov vinska hiša. Vsako njihovo vino, letnik ali izbor je zgodba zase, je navdih, kreacija in posebno doživetje.

V novi domžalski vinski kleti, ki nosi ime Atrij klet, nahaja pa se na Ljubljanski cesti 106/b v Domžalah, so v letošnjem letu gostili že osem reprezentantov Vinske nogometne reprezentance Slovenije, vsi pa v Domžale prinesli najboljše, kar premore njihova vinska klet. Borut Prapotnik iz hiše PRAVO-VinO – družinsko vinogradniškega posestva Čurin-Prapotnik je v Domžalah predstavil izbor vin iz njihove kleti, v kateri se nahajajo vrhunska vina in visoko kvalitetna predikatna vina iz sort šipon, laški rizling, renski rizling, chardonnay, sivi pinot, modri pinot, rumeni muškat, traminec … Vsa so harmonična vina čudovitih vonjev in okusov.

PRAVO-VinO – družinsko posestvo Čurin-Prapotnik

Družinsko vinogradništvo Čurin-Prapotnik se nahaja na Kogu v Ljutomersko-Ormoških goricah. Njihovi vinogradi se raztezajo na 10 hektarjih površine, ki so večinoma vsi obrnjeni na zahod, kjer je največ sonca. Njihova vinska trta vedno piše novo zgodbo, vsako leto drugačno, svetlo ali bolj temačno, saj so tako kot preostali vinogradniki odvisni od narave.

Zgodba o njihovem začetku sega v začetek dvajsetega stoletja, ko je stari oče Čurin zasadil prve trse, ki jih je sam precepil v žlahtno trto, kot da bi slutil, da se bo leta 1929 rodil sin Stanko – legenda slovenskega vinogradništva, saj je svojo življenjsko energijo in ljubezen do zemlje vložil v vinogradništvo. Stanko je med prvimi začrtal nove smeri in postavljal nove mejnike v slovenskem vinarstvu. Bil je prvi, ki je ustvarjal predikatna vina posebnih kvalitet: suhi jagodni izbori, ledena vina, izbori in pozne trgatve. Vse svoje znanje je tudi uspešno prenesel na svoj mladi rok, ki se iz generacije v generacijo trudi biti uspešna pri pridelavi vrhunskih vin, kakor tudi pri prodaji na vedno zahtevnejšem trgu.

Tradicija njihove kleti so vrhunska vina in visoki predikati kot so pozne trgatve, izbori, jagodni izbori, suhi jagodni izbori, ledena vina in vino iz sušenega grozdja. Pravijo, da je pridelovanje grozdja za ta vina za vsakega vinarja velik izziv, ki ga z veseljem sprejemajo, če je le narava dovolj radodarna. V zadnjih letih so začeli uvajati tudi suha in polsuha vina linije Prestige, ki  zorijo v svežih hrastovih sodih. Njihova vina so dobila številna priznanja in medalje ter tudi naziv Šampion. Na domačem tržišču prodajo približno 60% vsega pridelka, ostalih 40% pa izvozijo na Hrvaško, Švico, Belgijo, Japonsko, Anglijo in Francijo.

V posebno veselje in ponos jim je njihov bogat arhiv, v katerem vas vina popeljejo nazaj v preteklost. Vsako od njih pripoveduje svojo zgodbo o dišeči pomladi, sončnem poletju, barviti jeseni in ledeni zimi. Seveda ste na degustacijo v njihovo sodobno opremljeno vinsko klet vabljeni tudi vi. Kot zanimivost naj povemo še, da iz hiše PRA-VINO prihaja prva Kogovska vinska kraljica Mateja Prapotnik.

Naslednji vinogradnik, ki se bo v Atrij kleti predstavil s svojimi vini, bo Vinarstvo Istenič, svoje steklenice z opojno pijačo pa bodo odpečatili v petek, 22. marca 2019, ob 18. uri.

Odprte prijave za tečaj: pomožna dela v gostinstvu (natakar, kuhar)

V Atrij kleti bodo kmalu pričeli izvajati tudi programe izobraževanj in sicer že zbirajo prijave za tečaj za priučitev – pomožna dela v gostinstvu (natakar, kuhar). Teh poklicev v Sloveniji primanjkuje, zato so takšni tečaji več kot dobrodošli. Več informacij o tečaju dobite na telefonski številki: 031 837 848. Pred izvedbo tečajev, bodo pripravili tudi informativni dan, kjer boste prejeli vse potrebne informacije.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Atrij klet

 

Komentarji uporabnikov
Tagi