Utrinki z razstave Špele Magister

Na Gregorjevo, 12. marca 2019, ko se ptički ženijo in ko je ljubezen v zraku, je Špela Magister v lepi kapelici Doma starejših občanov Črnuče predstavila svojo ljubezen do slikanja in ustvarjanja nakita. V predstavitveni besedi je povedala, da rada razstavlja v domovih starejših občanov, kjer lahko z živahnostjo barv in raznoliko strukturalnostjo na svojih velikih platnih polepša vzdušje in bivanje stanovalcem v dnevnem prostoru in hodnikih doma. Ko klepetajo z obiski ali pridejo samo na kavico, lahko v Špelinih abstraktnih delih najdejo izziv za domišljijo, razmišljanje o svojih videnjih podob na slikah in nemalo tem za pogovor.

“Naj se slika predstavi in naj bo bivanje prijetno”, pravi Špela, hitro pa tudi pove, da kar pa je resnično na sliki, je ona sama in njen svet, drugačnost in ideje, ki jih nosi v sebi vse do upodobitve na veliki belini. Povedala je, da ustvarja že od malih nog. Ko je praznih sten v stanovanju in na pohištvu zmanjkalo, jo je začelo zanimati olje in platno in to veliko platno, na katera je lahko svobodno prenesla vse svoje ideje in zamisli, predvsem abstrakcijo. Povedala je, da jo je karierna pot sicer peljala v druge vode, a slikanje, ustvarjanje in izdelovanje unikatnega nakita je za njeno dušo, za sprostitev in umik v svoj svet, kjer je mir, tišina in kjer se čas za hip ustavi. Ko ni nikjer našla okrasa ki si ga je zamislila, si ga je naredila sama; pa je kar kmalu zaživela še cela kolekcija živahnih barv in drugačnega nakita, obeskov, prstanov, zapestnic in uhanov, ki še polepšajo lepoto deklet in žena.

Špela je povedala, da se je pred dvemi leti tudi pridružila Likovnemu društvu Mengeš, kjer v skupini in pod mentorstvom pridobiva nova znanja in ustvarja še več. Tako sodeluje pri skupinskih projektih in razstavah, razpisih za Zlato paleto in drugih javnih razpisih, udeležila se je že več Ex temporov in imela že več samostojnih razstav. Špela se je razveselila obiskovalcev odprtja razstave, dragih stanovalcev doma, prijateljic in družine, kolegic Likovnega društva Mengeš, direktorja Medicinskega centra kjer je zaposlena, snidenja s starimi kolegicami iz DSO-ja, zahvalila se je Direktorici DSO Črnuče in srčni gospe Špeli, da ji je bila ta razstava omogočena.

Lepo smo se imeli, Špela nam je polepšala današnji dan. Razstava bo odprta približno mesec dni, vabljeni da si jo ogledate, ko pridete na obisk.

Tekst in foto: Diana Korelc

 

Komentarji uporabnikov
Tagi