Urbani športi niso več »bav-bav«

Sodobna urbanizacija je s svojim betonom in asfaltom ter stresnim, natrpanim urnikom porodila novo vrsto športov, tako imenovane urbane športe. Ko govorimo o urbanih športih, imamo v mislih predvsem rolkanje, rolanje, bmx-kolesarjenje, slacklining, temu pa lahko prištejemo še svojevrstno kulturo breakedanca ter grafitarstva. Značilnost vseh teh dejavnosti je, da se lahko izvajajo na urbanih področjih, torej na ulicah ali v parkih. Še ena značilnost je skupna: s teh področij so največkrat preganjane, saj posledično uničujejo javno lastnino. Športno društvo Urban folk iz Mengša je samo eno izmed društev, ki se trudi pri zagotavljanju ustrezne infrastrukture za izvajanje teh dejavnosti.

Društvo je bilo ustanovljeno 31. 12. 2010 z namenom združenja urbanih in novodobnih športov ter razvijanja urbane kulture svojih članov in zainteresiranih prebivalcev v občini Mengeš in širši okolici. Vse skupaj se je začelo s civilno iniciativo Reši me, s katero so hoteli prekiniti uničevanje mengeškega skate parka in ga hkrati na novo popularizirati. Poleg širjenja in razvijanja urbane kulture je že od nekdaj cilj društva tudi zagotavljanje varnosti ter funkcionalnosti infrastrukture, potrebne za izvajanje urbanih športov, ki jo popravljajo in oskrbujejo člani z lastnimi finančnimi sredstvi. O aktivnostih in delovanju društva smo nekaj besed spregovorili z njihovim predsednikom Mihom Oslakovičem.

(Urban folk)

Kaj pomeni ime društva »Urban folk«?

Pri besedi »urban« gre predvsem za način mestnega življenja mladih danes. Pri tem imam v mislih vse, kar se tiče športa in kulture. Značilnost vseh teh sodobnih dejavnosti je, da ima vsak posameznik pri izvajanju svobodo izražanja. Vsak ima svoj lasten stil izvajanja trikov, oblačenja in vsak posluša glasbo, ki mu je najbolj všeč. Pri tem športu se ne uporabljajo dresi, saj je ravno ta individualnost in raznolikost del te urbane kulture. Beseda »folk« pa je slangovska in pomeni ljudi, s čimer izražamo pripadnost kulturi, ki ta slang uporablja

Sodelujete s kakšnim podobnim društvom iz okolice?

Prvi dogodek, ki smo ga organizirali, je bil Game of skate tekmovanje v rolkanju in številnih drugih dejavnostih. Organizirali smo ga s pomočjo občine Mengeš. Zaradi uspešnosti prvega je drugi dogodek presegel meje pričakovanega. Pri organizaciji Urban festa smo sodelovali z Debelo Veroniko, športnim društvom iz Kamnika. Pri sami izvedbi in programu pa so sodelovali Thin slackline crew, brakedancerji Rock crew, grafitar iz Ru crew-a, za animacijo mlajših pa je skrbela prijateljica s projektom Pikočrt. Letos smo sodelovali pri pripravi in pospravljanju prizorišča Mihaelovega sejma, ki ga organizira kulturno društvo Mihaelov sejem. S tem društvom bi radi sodelovali tudi prihodnje leto ter popestrili program Mihaelovega sejma s kakšnim nastopom. Odprti smo tudi za sodelovanje s komerkoli, ki bi pripomogel k razvoju urbanih ekstremnih športov.

  

(Delavnica za otroke)

Ali je po vaših izkušnjah zanimanje za tovrstne športe v porastu ali upadu? Se je kaj spremenilo sprejemanje s strani starejše populacije?

Zanimanje za tovrstne športe raste ampak počasi. Vsak dan smo v skate parku in tam pogosto opazimo nove mlade nadebudneže. Če bi država naredila kaj na tem področju, bi jih bilo še več. Urediti bi bilo potrebno parke in s tem omogočiti razvoj tega športa. Tudi starejši so spremenili svoj pogled, predvsem zato, ker je področje, kjer smo organizirali Game of skate in Urban fest, priljubljeno sprehajalno področje in si je tako lahko vsak naključni mimoidoči ustvaril svojo sliko o našem početju. Videli so, da smo organizirani ter da lahko poskrbimo za dogajanje v sicer zaspanem Mengšu. Mnogo staršev je prišlo atraktivno dogajanje pogledat od blizu, saj je bilo na dogodku poskrbljeno tudi za animacijo najmlajših. Menim, da so videli, da urbani športi niso nek »bav-bav«. Čeprav se še vedno najdejo ljudje, ki preprosto ne razumejo.

  

(Miha Oslakovič)

Kakšni so vaši načrti za prihodnje delovanje?

Ker zanimanje za našo dejavnost, sodeč po obisku naših prireditev, očitno obstaja, nameravamo v prihodnje organizirati še kaj podobnega, seveda pa so težave s pridobivanjem sponzorjev ter s finančnimi sredstvi. Hkrati pa nameravamo dokončati obnovo objektov v mengeškem skate parku.

Najlepša hvala za pogovor.
 

Avtor: Mihael Gubanc; Foto: Društvo Urban folk
Komentarji uporabnikov