Umrl je Marko Omahna, dolgoletni član in glavni vokalist skupine Gamsi

V petdesetem letu starosti je po daljši bolezni preminil Marko Omahna, ki je bil dolgoletni član in glavni vokalist te priljubljene skupine, katera si je pot na slovenski glasbeni sceni začela utirati pred šestindvajsetimi leti s takozvanim Alpenrock-om, ki je postal njihova prepoznana blagovna znamka. V tem glasbenem slogu, v katerem so združili elemente narodno-zabavne in zabavne glasbe, pa so nastali številni hiti, s katerimi so Gamsi zasloveli.

Vest o smrti Marka Omahna je danes na družabnem omrežju potrdil tudi njegov nečak in član skupine Mladi Gamsi Žan Omahna, ki je zapisal: “Vsem se že vnaprej zahvaljujem za vse lepe želje, ki ste mi jih namenili. Žal pa je danes dan, ko nas je za vedno zapustil moj stric in glavni vokalist Gamsov Marko Omahna. Marko hvala ti za vse kar si nam dal!”

Začetna glasbena pot bratov Omahna iz Krtine pri Domžalah, se je začela z instrumentalnim triom Ansambel bratov Omahna, ki je večkrat igral po raznih zabavah, veselicah in porokah. Na eni izmed veselic so se Marko, Janko in Tone spoprijateljili z dvema članoma iz skupine Don Juan – Damirjem Jurakom in Vilijem Bertokom. Pod njunim mentorstvom so posneli skladbo O, Korl, povzeto iz tuje skladbe Oh, Carol, ki so jo fantje posneli z diatonično harmoniko, kar pa je bilo za tisti čas v Sloveniji velika novost. S to skladbo so se predstavili v takratni oddaji Poglej in zadeni, ki jo je vodil Stojan Auer, ter čez noč postali slavni. To je bilo leta 1993, in od takrat najprej Gamsi štejejo za svoja uradna leta. Poleg bratov Omahna sta takrat v razširjeni zasedbi sodelovala še bobnar Damir Jurak in kitarist Tomaž Palčič.

Gamsi so v Sloveniji postali pionirji takozvanega Alpenrock-a, ki so ga v severnih deželah spopularizirali člani skupine Zillertaler Schürzenjäger. V slednjemu glasbenem slogu so Gamsi združili glasbene elemente narodno-zabavne in zabavne glasbe. Zasloveli so s skladbami: Jodl avtomat, O, Korl, Mukica, Jaz sem Marička, Hej, hej, Vse je sposojeno … Predvsem so dvignili Slovenijo na noge s svojim hitom Hej, hej, ki ga mnogi poznajo kar po refrenu Kdor ne skače ni Sloven’c.

Pogreb pokojnega Marka bo v petek, 25. januarja 2019, ob 15. uri v cerkvi na Sveti Trojici. Od 9. ure dalje bo ležal v mrliški vežici v Dobu pri Domžalah.

Sožalje družini Omahna, skupini Gamsi ter vsem njegovim prijateljem.

Uredništvo portala domžalec.si

Komentarji uporabnikov
Tagi