Tudi letos na Viru “Pust ne bo brez suhih ust”

Včeraj zvečer je v gostišču Kovač na Količevem potekal Občni zbor Društva Pustna sekcija Striček iz Vira.  S tem dogodkom, kjer se je zbralo veliko število članov, simpatizerjev in drugih gostov, so se začele priprave na tradicionalni pustni karneval na Viru, ki bo letos že 23. po vrsti.

Včerajšnjega dogodka sta se udeležila tudi župan Občine Domžale Toni Dragar in podžupan Občine Domžale mag. Lovro Lončar, ki pa sta bila bolj "kislih obrazov", saj sta se zavedala, da  bosta morala kmalu občinsko oblast prepustiti pustni druščini iz Vira.

Župan je poudaril, da občina podpira Strička, da vsi vemo za veselo vzdušje na Viru za časa pustne dežele, vendar pa se tudi veliko dela in naredi ter zaželel dobrodošlico in vabilo vsem na pustne prireditve. Predsednik KS Vir Aleš Tekavc je tudi vesel obiska iz cele Slovenije in ga ni strah za prihodnost karnevala. Podžupan je Pustno sekcijo postavil za ponos krajevne skupnosti in občine in pohvalil naše dobro sodelovanje, rezultati so in dobra volja med ljudmi tudi.

Občnega zbora so se udeležili gostje iz cele Slovenije: kurentov iz Male vasi, KUD Podzemelj, Generali iz Vranskega, Društvo za ohranjanje vaških običajev Zbilje, TD Turnše-Češenik, Oračev iz Jablovca, kurentov iz Ormoža, ŠD Bevke, KD Šjme, Godlarji iz Šenčurja ter Kekčeve pustne maskote iz Nožic.  Na občni zbor so povabili tudi Jožeta Töniga, ki jih vsako leto razveseljuje z zelo znanimi maskami slovenskih politikov, katere so takoj uporabili pri fotografiranju.

Prireditev je povezoval njihov stari dobri prijatelj Robert Pečnik Pečo, vse prisotne pa je nasmejal Kondi v vlogi kmeta, lovca in policija. Po koncu občnega zbora, pa je  za živo glasbo  poskrbel ansambel Trio Domačini.

  

Pred izvolitvijo pustnih ministrov so o svojem delu poročali še predsednik Peter Kosec – Pipi, »financ minister« Franc Pančur – Čuri in minister za obrambo Peter Gostič – Pero. Predsednik je poudaril investiranje v infrastrukturo, finančni minister njihovo poslovanje s pozitivno ničlo in da je izredno težko izpeljati prireditev na začetku leta, potem pa pol leta čakati na občinski denar, brez katerega prireditev v takem obsegu sploh ne bi mogli izpeljati. Obrambni minister se je zahvalil za pomoč vsem gasilskim društvom daleč naokoli, prispevek gasilcev pri varovanju prireditev je neprecenljiv.

Pustna sekcija se zahvaljuje vsem članom društva in Virjanom za vso pomoč in podporo in za strpnost v času virske pustne dežele, čeravno 1. člen Zakonika Pustne dežele Vir pravi: »Kdor na Viru ni za pusta, naj se izseli do avgusta!«

Ker je do pusta še dober mesec dni, so na občnem zboru tudi sprejeli letošnji program pustovanja, ki bo pester tako za mlado in staro.

Program pustovanja na Viru 2013

Petek, 25. januarja 2013
Okrasitev pustne dežele Vir

Sobota, 26. januarja 2013
Ob 10h: postavitev Strička
Zbor pri gostišču Kovač na Viru, od koder bo štartal sprevod z maskoto Striček, kurenti in pustnimi šemami. Vabljeni člani, simpatizerji, muzikantje in vsi ljudje dobre volje. Župan občine Domžale bo organizatorjem predal občinski ključ, s katerim bo Vir postal 14-dnevna Pustna dežela. Ob tem se razglasijo tudi pustni zakoni, ki veljajo vse do pepelnice.

 

Pustna sobota, 9. februar 2013, pod velikim šotorom v Športnem parku Vir
Ob 10h: skupaj z občino Domžale pripravljajo otroško pustno rajanje v Češminovem parku v Domžalah z animatorko Andrejo Zupančič, mladinsko godbo na pihala Domžale in prihodom kurentov.
Ob 15h: veliki otroški ŽIV ŽAV za naše najmlajše: ČUPAKABRA.
Ob 20h: Noro pustno rajanje z MODRIJANI in DJ BAZO. Bogate nagrade za najlepše maske. Za nemoten vstop si priskrbite vstopnice v predprodaji!

Pustna nedelja, 10. februar 2013
Ob 14h in 23 sekund: tradicionalni 23. PUSTNI KARNEVAL po Bukovčevi cesti od papirnice Količevo do Športnega parka Vir, točno ob 14. uri in 23 sekund.
Ob 15.30h: Velika pustna zabava pod velikim šotorom v Športnem parku Vir z ansamblom Pajdaši

Pustni torek, 12. februar 2013
Pustne žalne slovesnosti in  sežig pusta na virskem saharskem hribu ob 18h.

Vse bralce vabijo na njihove prireditve, predvsem pa na tradicionalni nedeljski pustni karneval, ki bo v nedeljo, 10. februarja 2013 točno ob 14. uri in 23 sekund. Če razmišljate, da bi se udeležili karnevala v veliki skupni maski, izpolnite elektronsko prijavnico na spletni strani www.stricek.com, kjer vas sproti obveščajo o novostih.

Postanite tudi njhov prijatelj na Facebooku,  kjer bodo objavljali najlepše fotografije.

Avtor: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov