Tradicionalni koncert: Božič v Železni jami

MPZ Klas Groblje in Kvartet saksofonov GŠ Kamnik navdušila

Najbrž ni Domžalčana, ki ne bi vedel, da imamo tudi v naši občini podzemeljski svet in v njegovem okviru na Gorjuši, v neposredni bližini Jamarskega doma, Železno jamo, ki je bila za obiskovalce odprta že 1. septembra 1963.

Ima dve dvorani, ki sta med seboj povezani z rovom in mostovi, ki so del turistične poti. Dvorani sta po zasnovi večji brezni. Obe povezuje meter dolga ožina in, čeprav je so njene drobne oblike pestre. Vidimo lahko stalagmite in stalaktite, sigove izrastke, ponvice in manjše zavese. Opazimo lahko tudi fasete, korozijske kotlice ter ostanke galerije. 

In prav Železno jamo, ki jo sicer upravljajo člani in članice Društva za raziskovanje jam Simon Robič Domžale, so si za tradicionalni koncert, ki so ga naslovili Božič v Železni jami, lani so si zbrali temo domoljubje, izbrali pevci in pevke Mešanega pevskega zbora Klas Groblje ter nas v prazničnih dneh med božičem in vstopom v novo leto povabili na čudovit glasbeni večer. Prav vsem, ki so obiskali katerega od dveh koncertov so tako polepšal praznični čas.

Potrudili pa so se tudi sicer, saj je bila pot do Železne jame označena z baklami, lahko smo se ogreli ob ognju ali pogreli s čajem, kuhanim vinom in domačim pecivom. Vzdušje je bilo resnično praznično in z velikimi pričakovanji smo vstopali v dvorano Železne jame in pozorno spremljali koncert, ki je očaral prav vsakogar. Pevci in pevke so se pod vodstvom zborovodje Matevža Kinka predstavili s slovenskimi božičnimi pesmimi ob spremljavi pianistke Teje Komar, ki so jih s čudovitimi glasovi polepšali posamezni solisti: Meta Marzele, sopran, Andrej Emanuel Cotman, bariton in solo tercet: Anja Hribar, Špela Kink in Jana Kovačič Limoni. Ubrano, večglasno petje nas je z vsebino božične zgodbe navdušilo, marsikoga tudi ganilo. Navdušili so nas tudi njihovi gostje: kvartet saksofonov Glasbene šole Kamnik, ki spada med najboljše tovrstne glasbene skupine v Sloveniji. V njem igrajo: prof. Darja Seliškar, tudi mentorica, ter Peter Gregorič, Mark Tonin ter Gašper Tonin. Kdor jih še ni slišal, ne ve, kako lepo zvenijo, pa najsi gre za skladbe Čajkovskega, ameriških avtorjev, naše slovenske Po jezeru ali pa najmodernejših ritmov iz znane filmske nadaljevanke Igra prestolov.

In ko je ob koncu koncerta ter voščilu po jami zaplavala še tradicionalna Sveta noč, je bil večer popoln. Pevci in pevke, saksofonisti so nam pričarali tako očarljiv večer, poln kvalitetnih pesmi in glasbe, občuteno podanih besedil, da nas bo zanesljivo spremljal do naslednjega tradicionalnega koncerta v Železni jami.  

Avtor: Vera Vojska; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov