Tradicionalna “Noč buč” v Preserjah

Vsako leto jeseni, se Vaška pot v Preserjah za en večer spremeni v pravo promenado, na kateri se tre obiskovalcev, ki si ogledujejo razstavljene umetnine iz buč. Tako je bilo tudi to soboto zvečer, 19. oktobra 2013, ko so obiskovalcem na ogled postavili številne umetnine iz buč.

Kljub temu, da je letošnja poletna suša pripomogla k manjšemu pridelku buč, so se organizatorji, člani Športnega društva Preserje izredno potrudili in zagotovili dovolj buč, da so mladi in stari tudi letos lahko ustvarili svoje kreacije iz buč ter, da so v Preserjah tudi letos lahko pripravili prireditev poimenovano »Noč buč.«

Tudi tokrat so se obiskovalci na lastne oči lahko prepričali, da človeška domišljija ne pozna meja in, da je buča izredno priročna za ustvarjanje, saj so umetniki ustvarili skoraj čisto vse. Svoje pa vsekakor naredi tema, kjer s svečami osvetljene buče, pridejo do tistega pravega izraza. Vsaka buča je namreč izžarevala svojo zgodbo, obiskovalce pa očarala in celo začarala. Kdo ve?

Organizatorji so že pred začetkom prireditve vsem otrokom, ki so prinesli na razstavo svoje buče, podelili nagrade. Posebna komisija je tudi ocenjevala razstavljene umetnine, tako, da so na koncu prireditve, organizatorji podelili kar dvajset nagrad ustvarjalcem najlepših kreacij iz buč. V posebni nagradni igri pa so lahko sodelovali tudi obiskovalci. Pred vhodom na Vaško pot je bila razstavljena velika buča, obiskovalci pa so morali uganiti, koliko tehta. Trem obiskovalcem, katerih odgovori so bili najbližje njeni teži, so podelili nagrade. Naj izdamo, da je buča tehtala 80,40 kilogramov.

Obiskovalci so se lahko tudi posladkali z pečenim kostanjem, ogreli s čajem ali kuhanim vinom. Najmlajšim obiskovalcem pa so letos pripravili posebno novost. Pripravili so jim namreč lutkovno predstavo.

Tradicionalna "Noč buč" vsako leto vsekakor popestri dogajanje v Preserjah. Naj bo tako tudi prihodnje leto!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov