Tovarna Induplati, nekdanji ponos domžalske občine na fotografijah iz leta 1932

Tovarna Induplati, ki so jo leta 1923 na pogorišču Majdičevega mlina v Zgornjih Jaršah zgradili sudetski Nemci, je bila skoraj sedem desetletij ponos domžalske občine, saj je v dobrih časih dajala kruh okrog tisoč zaposlenim. Izdelki tovarne pa so se znašli na trgovinskih policah nekdanje skupne države in širom sveta. Po letu 1991, se je s tovarno zgodilo enako, kot s stotinami velikimi tovarnami v Sloveniji – propadanjem in odpuščanjem delavcev. Nekdanji velikan pa je zagotovo ostal v lepem spominu pri tistih, katerim je svoje čase dajal kruh. Tovarna oziroma podjetje deluje še danes, vendar v veliko manjšem obsegu, kot v zlatih časih.

Da lahko vidimo, kakšna je bila tovarna Induplati na začetku delovanja, je poskrbel fotograf Peter Naglič iz Šmarce, ki jo je fotografiral leta 1932, se pravi devet let po izgradnji in začetku delovanja. Fotografiji sta nastali pred večjo rekonstrukcijo, ki je sledila leta 1937. V fotogalerijo smo dodali tudi ohranjena reklamna oglasa tovarne Induplati v časopisu Slovenec (1925) in publikaciji Adresar (1928). Kot je lahko razvidno iz tovarniškega napisa v reklamnih oglasih, je podjetje delovalo kot družba z omejeno zavezo. 

Tovarno Induplati so leta 1923 na pogorišču Majdičevega mlina v Zgornjih Jaršah zgradili sudetski Nemci. Laneno prejo so uvažali iz čeških tovarn in izdelovali platno. Po letu 1947 so razširili proizvodnjo in začeli izdelovati gasilske cevi, tiskanine, šotore, hale, ponjave in tkanine za prte, senčnike, stole ter drugo namensko uporabo. Prednost za tiste čase je bila vsekakor bližina železniške proge in postaje.

Peter Naglič (1883-1959)
Veliko zapuščino več kot deset tisoč kakovostno izdelanih posnetkov, ki so ohranjeni v originalni obliki, je zapustil Peter Naglič iz Šmarce pri Kamniku, ki je bil kot navdušen amaterski fotograf prisoten skoraj povsod. S svojim fotoaparatom se je dotaknil mnogo ljudi in njihovih usod, posnel pa je tudi različne dogodke, ki nam pričajo o nekdanjem času na naših tleh. Njegovi prvi posnetki so bili posneti še na steklo, kasnejši pa na filmski trak.

Za odkrivanje in vzdrževanje bogate fotografske dediščine Petra Nagliča, je zaslužen njegov vnuk Matjaž Šporar iz Šmarce pri Kamniku, ki je v sredini devetdesetih let na podstrešju njihove družinske hiše odkril dragoceno zbirko več kot deset tisoč kakovostnih fotografij in poskrbel, da bo ohranjena tudi za prihodnje rodove. Na našem portalu smo objavili že kar nekaj njegovih fotografij, ki povedo marsikaj o naši zgodovini.

Kot fotograf se je Peter pri fotografiranju zadrževal na drugi strani objektiva, kar je logično. Tokrat pa objavljamo še fotografijo, na kateri je on sam in sicer s svojim kolesom Styria v Šmarci (na fotografiji zgoraj). Bilo je to na veliki četrtek, 24. marca, leta 1932. Sneg je bil tako zmrznjen, da je bila možna vožnja s kolesom po njem. V ozadju je kompleks Tovarne testenin Triglav, po domače "makaron fabrka". Levo je nekdanja elektrarna v Šmarci, danes je to skupni objekt Krajevnega doma Šmarca in PGD Šmarca.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Peter Naglič (Arhiv Matjaža Šporarja, Digitalizacija SEM)
Komentarji uporabnikov