Tekaški čevlji so najpomembnejša tekaška oprema

Tek je eden izmed najbolj zdravih in hkrati tudi najbolj poceni rekreativnih športov, saj zanj ne potrebujemo veliko opreme, vendar pa lahko hitro postane zelo drag za naše zdravje, če ne izberemo ustrezne in kakovostne tekaške obutve. Za vrhunske tekače so v specializiranih prodajalnah s športno opremo seveda na voljo še drugi specialni kosi opreme za tek, vendar med slednjo izbirajo predvsem resni, vrhunski tekači. Izbira dobrega tekaškega čevlja pa mora biti prednost vsakogar, tudi občasnih rekreativnih tekačev!

Ustrezen tekaški čevelj je najpomembnejši del opreme za tek!

Z vidika varnosti in zaščite stopal pred poškodbami ali deformacijami med tekom je najpomembnejša predvsem pravilna izbira ustreznega tekaškega čevlja. Slednja je odvisna tako od načina teka kot tudi od oblike stopala tekača ter podlage, po kateri boste najpogosteje tekli.

Posledice nepravilne izbire tekaške obutve

Tekaški čevelj je ključni vmesni člen med stopalom tekača in podlago. Ob vsakem koraku na vaše telo deluje sila dveh do štirih mnogokratnikov telesne teže, pritisk pa se povečuje tudi s hitrostjo teka in s težo dodatne tekačeve opreme. Obremenitve stopala med tekom so lahko škodljive in nevarne, če stopala niso ustrezno zaščitena in če izbrani tekaški čevelj ne ublaži ustrezno omenjenih pritiskov. Poškodbe stopala so lahko blage in neprijetne, žal pa so lahko tudi zelo resne in trajne. Pridružene bolečine v sklepih in mišicah so prav tako lahko posledica neprimerne ali obrabljene obutve, ki jo nosite med tekom.

K zdravniku ortopedu ali raje v prodajalno po nove tekaške čevlje?

Treba se je zavedati, da niti strokovne medicinske obravnave zaradi tekaških poškodb ne bodo dolgo časa učinkovite, če ne boste odpravili razlogov za težave. Neredko se zgodi, da vas bo zdravnik po pregledu najprej napotil po nove, primerne tekaške čevlje. Ko med tekom stojite na eni nogi, kar imenujemo faza tekalnega koraka, prihaja v gležnju do gibanja naprej/nazaj in levo/desno. Ključnega pomena je stabilizacija gležnja med tekom, tako da tekaški čevelj maksimalno pripomore k ohranjanju naravne funkcionalnosti gležnja. Slednje lahko vašim gležnjem zagotovijo le ustrezni in predvsem pravilno izbrani kakovostni športni copati.

Kakšen je ustrezen tekaški čevelj?

Tekaški čevelj mora biti udoben, prožen in ne sme ovirati naravnega gibanja. Podplat mora zagotavljati optimalno blaženje in dober oprijem na podlago. Za tekače profesionalce pa je zelo pomembna značilnost tudi lastna teža tekaškega čevlja. Predvsem velja, da mora biti tekaški čevelj prilagojen stopalu posameznega tekača. Ustrezati mora anatomskim in funkcionalnim zahtevam v povezavi s prirojenimi osnovnimi značilnostmi stopala. Ljudje imamo namreč različna stopala.

Vrste in oblike človeškega stopala

Stopala so različne oblike in višine. Stopalo je lahko visoko ali spuščeno – pronirano, lahko je normalno ali plosko. Glede na obliko je različen tudi način delovanja stopala vsakega posameznika med tekom. Glede na način delovanja so različne tudi razporeditve delovanja sil na posamezne dele stopala med vadbo.

Visoko stopalo med tekom povzroča predvsem obremenitve v zadnjem delu, na peti. Tekači s to vrsto stopala potrebujejo tekaški copat, ki bo imel najboljšo blažilno lastnost prav v tem delu.

Plosko stopalo se med tekom obnaša drugače, ravno nasprotno, pritiski so skoncentrirani na sprednjem delu, kar pomeni, da mora biti izbrani tekaški čevelj drugačen. Za razliko od prejšnjega modela mora tekaški čevelj za tekača s ploskim stopalom zagotavljati maksimalno blaženje v sprednjem delu.

Tekaški čevlji ter telesna teža in starost tekača

Se sprašujete, kakšno zvezo imajo telesna teža in starost pri izbiri tekaške obutve? Osnovno pravilo pri strokovni izbiri ustreznih tekaških čevljev je neposredno povezano tudi s telesno težo in s starostjo tekača. Večja kot je telesna teža in višja kot je starost tekača, boljšo blažilno moč morajo imeti izbrani tekaški čevlji. Tudi pri tekačih, ki imajo druge zdravstvene težave in predvsem težave s hrbtenico, je ključen tekaški čevelj z visoko stopnjo blaženja. Odlična blažilna sposobnost tekaškega čevlja je pomembna zaradi varnosti, prav tako pa občutno zmanjša tudi porabo energije tekača med tekom.

Stabilnost tekaškega čevlja

Stabilen tekaški čevelj preprečuje rotacijo stopala in mu zagotavlja oporo. Nasprotno, nestabilen tekaški čevelj omogoča zvijanje stopala na neravni podlagi v levo in desno, kar omogoča bolečine, poškodbe in zvine, kot tudi drsenje pete znotraj obuvala, posledica katerega so lahko boleče odrgnine in neprijetni žulji. Stabilnost izbranega tekaškega čevlja lahko pred nakupom preprosto preizkusimo z rotacijo okoli njegove vzdolžne osi.

Najpomembnejši kos tekaške opreme torej ne zagotavlja le udobja med tekom, pač pa predvsem varnost in zaščito. Ustrezen tekaški čevelj zase poiščite s pomočjo usposobljenih svetovalcev za tek v trgovinah Tomas Sport.

Naročnik oglasa: Tomas Sport

Komentarji uporabnikov
Tagi