Svoja vrata je odprl 22. etno rock festival

Programu letošnjega 22. etno rock festivala se ritmom značilnih in tradicionalnih glasbenih zvrsti v veliki meri pridružujeta glasba starih mest Balkana in blues. Letošnji festival je spet dvodnevni, prvi večerni dogodek se je odvrtel v petek, 24. avgusta, drugi del pa se bo odvijal danes v soboto, 25. avgusta, od 18. do 24. ure, seveda na stari lokaciji, znani kot ploščad pred blagovnico Vele. Zato vabljeni vsi poslušalci tovrstne glasbe, pa tudi drugi, da se udeležite 22. etno rock festivala. Dež ne bo ovira, saj je bil tako petkov, kot bo tudi sobotni program izpeljan pod šotorom, ki so ga postavili ravno zaradi napovedi slabega vremena.

Béla Szomi Kralj, vodja skupine Kontrabant, ki že 22. leto prireja ta odličen festival, je tudi za letošnji festival povabil same dobre skupine, ki s svojim igranjem navdušujejo obiskovalce.

Prva sta se na petkovem večeru obiskovalcem predstavila dva odlična kitarista, ki slišita na ime Duo Aritmija, ki je nadaljevanje skupine Aritmija. Zasedbo sta leta 2002 kitarista Tilen Stepišnik in Šemsudin Džopa – Dino ustanovila kot duo in sta jo kmalu okrepila najprej s tolkali, potem pa še z bas kitaro in violino. Leta 2010 je kitarski dvojec znova začel opirati svoje aranžmaje zgolj na dve kitari. Po sedmih letih sta ponovno odkrila njima lastno energijo, širino in kompaktnost. Rezultat je plošča z naslovom Ulica, ki sta jo posnela poleti 2011 na ulicah Ljubljane. Do sedaj sta izdala že tri zgoščenke.

Sledila je odlična skupina samih starejših možakarjev, ki slišijo na ime Emšo Blues Band. Ameriški južnjaški rock je v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja odtisnil neizbrisen pečat v anale glasbene zgodovine in nedvomno pomembno vplival na nadaljnji razvoj rock in pop glasbe. Številne znane skupine so tedanjemu dojemanju rock glasbe dodale novo dimenzijo kreativnosti in inovativnosti. Emšo Blues Band si je za svoje poslanstvo zastavil ohranjanje dediščine southern rocka, glasbe, ki je zaznamovala cele generacije mladih. Postavila je tudi temelje slovenskemu rocku in popu.

Po nastopu skupine Emšo Blues Band je nastopila prav tako odlična skupina Fajrund. Skupina Fajrund je bila ustanovljena leta 2002 v Mariboru. Prepoznavna je po preigravanju starogradskih pesmi, vojvodinskih in srbskih narodnih pesmi, bosanskih sevdalink, makedonskega ora ter madžarskih in romunskih tem. Člani skupine so ljubezen do te zvrsti nadgradili z znanjem, ki so ga poiskali pri legendah te glasbe v Novem Sadu. Z novim članom, prof. harmonike Zmagom Štihom, se jim je odprla pot, ki jih zanese tudi v kubansko salso, brazilske ritme in jazz standarde. Priložnostno sodelujejo tudi s koncertnim mojstrom (SNG Maribor) Sašo Olenjukom na violini.

Kot zadnji so se obiskovalcem predstavili člani skupine Kontrabant. Skupina Kontrabant deluje od leta 1994. Neguje in združuje kakovostno akustično etno, folk, country in druge zvrsti glasbe v slovenskem, madžarskem, srbohrvaškem, romskem, židovskem, angleškem  jeziku in s pridihom teh tako različnih kultur. Skupina je svoj pečat pustila v slovenskem prostoru s številnimi albumi in uspešnicami, nekatere med njimi pa so v Sloveniji ponarodele. Ustanovitelj in večinski avtor skladb Béla Szomi Kralj je leta 2009 izdal tudi izredno dober samostojni album, ki so ga v letu 2014 ponatisnili kot tudi večino ostalih albumov. Pred kratkim so izdali svoj studijski album z naslovom Muravidék, kjer so pesmi v madžarščini in romščini. Skupina trenutno šteje šest glasbenikov, letos je na Etno rock festivalu skupino popestrila tudi dekliška zasedba. Ves nastop je z petjem in igranjem popestrila mlada vsestranska glasbenica Kika Szomi Kralj, sicer hčerka vodje skupine.

Sobota, 25. avgusta 2018, vas spet vabi v šotor na ploščadi pred Vele, kjer se bodo predstavile še štiri skupine:

  • 18.00 Y & M
  • 19.15 Žuta Osa
  • 20.45 Lusterdam
  • 22.30 Prismojeni profesorji bluesa

Morebiten dež ne bo ovira. Vabljeni!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi