Svetovni dan čebel združuje Slovence in povezuje svet

Slovenija je v okviru Organizacije Združenih narodov (OZN) predlagala, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel. Po treh letih mednarodnih prizadevanj so države članice Združenih narodov 20. decembra 2017, soglasno potrdile predlog Slovenije in tako je 20. maj razglašen za svetovni dan čebel.

Ob svetovnem dnevu čebel so tudi na domžalskem območju pripravili lepo praznovanje. V petek 18. maja 2018, so v parku pod Močilnikom v Dobu pri Domžalah odprli čebelarsko učno pot, dan zatem pa so se na tržnem prostoru v Domžalah predstavljali čebelarji Čebelarskega društva Krtina – Dob, Čebelarskega društva Domžale ter mlada čebelarka in apiterapevtka Nika Pengal, ki so obiskovalcem ponudili medene pridelke in izdelke. Vse prisotne so pozdravili in nagovorili župan Občine Domžale Toni Dragar, predsednik ČD Domžale Andrej Jus ter predsednik ČD Krtina Dob Marjan Koderman.

V kulturnem programu na prireditvi, ki jo je povezovala Tanja Vidic Goršak, sta sodelovala Moški pevski zbor iz Radomelj ter mladi harmonikar Maks Jeran, ki kot mladi čebelar pridno sodeluje v  čebelarskem krožku na OŠ Dob.

Vsi so si enotni, da so  čebele  eden od pomembnih opraševalcev, ki zagotavljajo hrano in prehransko varnost, trajnostno kmetijstvo, biotsko raznovrstnost ter pomembno doprinesejo k blažitvi podnebnih sprememb in ohranjanju okolja. Zaščita čebel in čebelarskega sektorja tako dolgoročno prispeva k zmanjševanju revščine, lakote in ohranjanju zdravega okolja. Znanstvene študije dokazujejo, da so v zadnjem obdobju čebele vedno bolj ogrožene.  Le s skupnim prizadevanjem lahko poskrbimo za varstvo čebel in njihovega življenjskega prostora.

Vsak človek na svetu si zasluži imeti vsak dan hrano na krožniku. Vsak dan, vsako leto jo moramo pridelati več in vsak dan je več hrane odvisne od opraševalcev, na prvem mestu od medonosnih čebel. Govoriti o zmanjšanju svetovne lakote brez zagotavljanja pogojev za obstoj čebel in drugih opraševalcev, je metanje peska v oči! Najpomembnejše poslanstvo čebeljega rodu je opraševanje različnih rastlin. Narava nagrajuje čebele za njihovo delo z nektarjem in cvetnim prahom ter tako omogoča njihov razvoj in obstoj ter razširjanje rastlinskih vrst. Med žuželkami, ki oprašujejo rastline, so na prvem mestu prav čebele. Čebele so najpomembnejše za opraševanje sadnega drevja, saj oprašijo kar 70–80 %  cvetov, ta odstotek pa se zaradi vse intenzivnejše kmetijske proizvodnje še povečuje.  Najopaznejša in največkrat dokazana je zato vloga čebel pri opraševanju jablan, hrušk, breskev, češenj in jagod. Predvsem na večjih plantažah jablan in hrušk se hitro pokaže, kako so bili cvetovi oplojeni. Zato je čas, da čebelam prisluhnemo vsi, predvsem pa tisti, ki odločajo in vodijo svet. 20. maj bo odslej svetovni praznik čebel in čebelarjev, vsi pa  verjamemo, da bo z razglasitvijo svetovnega dneva čebel svet začel o čebelah razmišljati širše, predvsem v kontekstu pomena zagotavljanja pogojev za njihovo preživetje in s tem za preživetje človeka.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

 

Komentarji uporabnikov
Tagi