Stob je imel svoje dni bajer, ki se je imenoval Stobovšak

Ste vedeli, da se je svoje dni v Stobu, v bližini gasilskega doma nahajalo bajarje? Mogoče sedaj to slišite prvič ali pa ste morda to slišali že iz pripovedovanj. Stobovšak, kot so ga poimenovali je imel v prvi vrsti funkcijo, da so imeli Stobljani na voljo potrebno vodo za gašenje požarov. Na bajerju pa so se lahko vozili tudi s čolni.

Včasih so požari v nekaj urah uničili cele vasi. Takšna nesreča je Stobljane zadela 20. aprila 1893, ko je pogorelo 12 domačij. Da bi imeli potrebno vodo za gašenje, so pri studencu Stobovšak, kjer je bilo kar sedem izvirov, izkopali bajer in se priporočili zavetniku proti požarom sv. Florijanu. V bajerju so se lahko vozili s čolni. Kasneje, ko so na mengeškem polju začeli črpati pitno vodo, so studenci presahnili, zato tudi Stobovšak ni imel več vode, zaradi tega so ga zasuli.

Stobovšak in okolico je leta 1932 fotografiral tedanji mojster fotografije Peter Naglič iz Šmarce. Na fotografijah, ki smo jih objavili lahko vidite na desni strani Müllerjevo hišo v Stobu, v ospredju je bajer Stobovšak, v katerem je viden steber, ki je nekoč nosil kip sv. Florjana, v ozadju je zvonik župnijske cerkve Marijinega vnebovzetja na Goričici v Domžalah, na levi strani stoji domačija Tomaža Juvana.

Peter Naglič iz Šmarce (1883-1959), je bil svoje čase svojevrsten fenomen, saj je bil kot navdušen amaterski fotograf prisoten skorajda povsod. V svoji bogati dediščini je zapustil več kot deset tisoč kakovostnih izdelanih posnetkov, ki so ohranjeni v original obliki. S svojim fotoaparatom se je dotaknil mnogo ljudi in njihovih usod, posnel pa je tudi različne dogodke, ki nam pričajo o nekdanjem času na naših tleh. Njegovi prvi posnetki so bili posneti še na steklo, kasnejši pa na filmski trak. Za odkrivanje in vzdrževanje bogate fotografske dediščine Petra Nagliča, je zaslužen njegov vnuk Matjaž Šporar iz Šmarce.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Peter Naglič (Arhiv Matjaža Šporarja, Digitalizacija SEM)
Komentarji uporabnikov