Srečanje z ustvarjalci – pater Karel Gržan: O papežu Frančišku in usmiljenju

V Knjižnici Domžale je v četrtek, 7. aprila 2016, potekalo Srečanje z ustvarjalci, kjer je bil ponovno gost pater Karel Gržan. Tema tokratnega pogovora, ki ga je vodila Cveta Zalokar pa je bil papež Frančišek. Januarja letos je istočasno v 86. državah izšla knjiga avtorja Andrea Torniellija »Božje ime je Usmiljenje«, ki je prevedena v 21 jezikov.

Pater Karel Gržan je v pogovoru s Cveto Zalokar ob knjigi Božje ime je Usmiljenje osvetlil papeža Jorgea Maria Bergoglia, ki je svoje papeževanje zaznamoval z razglasitvijo svetega leta usmiljenja, ki traja do 20. novembra.

Papež Frančišek v zaupnem pogovoru z vatikanistom Andreo Torniellijem preprosto in neposredno nagovarja današnjega človeka. Glavna tema pogovora je usmiljenje, ki mu je že od nekdaj najbolj pri srcu in je osrednje sporočilo njegovega papeževanja.

Vsako stran papeževe knjige preveva želja, da bi dosegel vse duše (v Cerkvi in zunaj nje), ki iščejo smisel življenja, pot miru in sprave ter ozdravljenje za svoje telesne in duhovne rane. To so najprej ubogi in družbeno odrinjeni, kot so brezdomci, zaporniki in prostitutke, nato pa tisti, ki so negotovi v veri ali so se od nje oddaljili, kot so homoseksualci in razvezani. Vse te smo dožni sprejemati, ne pa jih obsojati in zavračati.

Papež podrobno pojasnjuje razloge za razglasitev izrednega svetega leta usmiljenja, pri čemer obilno navaja svoje spomine iz mladosti in ganljiva pastoralna doživetja. Poudarja, da Cerkev nikomur ne sme zapreti vrat, ampak mora, ob spoštovanju etičnih in teoloških vidikov, vsem pomagati, da se odprejo za Božje usmiljenje, sprejmejo odgovornost za svoja dejanja in se uprejo hudemu.

Iskreno in pogumno obravnava tudi zapleteno vprašanje odnosa med usmiljenjem, pravičnostjo in pokvarjenostjo. Kristjane, ki se imajo za »pravične«, opozarja, da je »tudi on kot papež grešnik, potreben Božjega usmiljenja«.

Karel Gržan (roj. 1958) je magister teologije in doktor znanosti s področja literarnih ved. Pri 18 letih je vstopil v red bratov kapucinov, ker je verjel v izročilo svetega Frančiška in želel svoje življenje posvetiti razdajanju revnim in nemočnim. Kot duhovnik in kaplan v več župnijah na Štajerskem, je odgovarjal na stiske časa in ljudi, ki so vstopili v njegovo življenje. Ukvarjal se je tudi s problematiko zasvojenosti in na Razborju pod Lisco ustanovil Don Pierinovo komuno za odvisnike in pozneje za odvisnice, prvo in edino tovrstno dekliško skupnost v Sloveniji. Kot doktor literarnih znanosti je avtor številnih knjig, kot amaterski arheolog je odkril pomenljive megalitske strukture na širšem območju Slovenije, dolga leta je predano raziskoval zgodbo o Veroniki Deseniški in Frideriku. Ves čas potuje po Sloveniji in predava o medčloveških odnosih.

Poleg pisanja o problemskih tematikah in stiskah sodobnega človeka piše knjige za otroke, mladino in odrasle, in sicer romane, kratko prozo, ljudske igre in televizijske scenarije. Redno piše članke za revijo Ognjišče in otroško revijo Mavrica, občasno piše za razna glasila, zbornike in lokalne časopise. Sodeluje tudi v radijskih oddajah na Radiu Ognjišče. Je gost na številnih okroglih mizah, predavanjih po šolah, kulturnih domovih in drugih ustanovah.

Pogovor s patrom Karlom Gržanom si lahko ogledate v zgornjem videu!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Filip Špendl; Video: Simona Pivar
Komentarji uporabnikov