Srečanje pod slamniki: brata Alojz in France Stražar

S prihodom jeseni se v Slamnikarski muzej Domžale ponovno vračajo Srečanja pod slamniki. Na prvem jesenskem srečanju v sredo, 2. oktobra 2013, sta bila gosta brata Alojz in France Stražar, zavzeta gledališka delavca, ki ju povezuje delovanje v Kulturnem društvu Mirana Jarca v Škocjanu.

Alojz Stražar je letos praznoval posebno obletnico, saj že 50 let kot predsednik vodi društvo in prepoznavno gledališče na Studencu. Sprva je bil igralec in organizator, kasneje pa tudi režiser, scenarist in pisec gledaliških besedil ter priredb. France Stražar mu je vedno stal ob strani, je njegova desna roka. Piše tudi pesmi, leta 2006 je izdal pesniško zbirko Zapoj tišina.

Pogovor, ki ga je vodila Cveta Zalokar-Oražem je potekal o zanimivi družini Stražar, dolgoletnem delu v gledališču, njunih poklicnih poteh in srečevanjih z izjemnimi ljudmi. Udeleženci srečanja so slišali številne zgodbe in anekdote, ki sta jih povedala gosta, slišali pa so tudi njuno izpoved o smislu kulturnega delovanja. Alojz je udeležencem zaupal tudi vse o zakulisju nastajanja odmevnih gledaliških predstav na Studencu. Prebrali so tudi nekaj pesmi iz Francetove pesniške zbirke "Zapoj tišina" ter »hajkuje«, ki bodo prav kmalu zagledali luč sveta v knjigi. Srečanje sta s kulturnim programom popestrila citrar Tomaž Plahutnik in pevec Metod Palčič.

Lahko rečemo, da je bilo prvo jesensko Srečanje pod slamniki z bratoma Alojzom in Francetom Stražarjem izredno zanimivo. Gre namreč za izjemni osebi, ki sta že vse svoje življenje z ljubeznijo predana kulturi. V času njunega dolgoletnega dela, pa sta v našem okolju pustila nepozaben kulturni pečat.

Kaj vse sta povedala gosta tokratnega Srečanja pod slamniki, pa si lahko ogledate v videu!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar, Miha Ulčar; video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov