Srečanja z ustvarjalci: Janka Jerman – Ko je življenje še sanjalo

»Sem ljubiteljica narave, poezije, hribov, rada berem … Imam moža, dva sinova, štiri vnuke, majhen vrt, sive lase …«, je začela pripovedovati Janka Jerman.

Gostja tokratnega Srečanja z ustvarjalci, ki je potekalo v sredo, 6. novembra 2013 v Knjižnici Domžale, je bila upokojena učiteljica, ki je po štirih pesniških zbirkah ob svoji 70 letnici izdala še knjigo kratkih zgodb, v katerih se vrača v svoja mlada leta, ki jih je preživela v Domžalah. Pogovor z ustvarjalko je vodila Cveta Zalokar Oražem.

Janka Jerman je bila vrsto let učiteljica v radomeljski šoli in od nekdaj zelo povezana z naravo. Kot učiteljica je bila izredno dejavna pri tabornikih. Rod mlinskih kamnov je bil njen drugi dom. V »tretjem življenjskem obdobju« pri Društvu upokojencev Radomlje skrbi za šolo zdravja in v Društvu Lipa Domžale za sekcijo pohodništvo.

Poleg vseh aktivnostih na prostem, pa najde tudi čas za pero in piše pesmi. Luč sveta so ugledale že štiri njene samostojne pesniške zbirke. Med pogovorom so pesmi in zgodbe iz njene nove knjige, prebirale Anica Kvas, Iva Rejc in Zlatka Levstek, članice literarnega krožka Društva Lipa iz Domžal. Silva Kosec pa je zapela nekaj pesmi, tokrat za spremembo brez svoje prijateljice kitare. V pogovoru so se dotaknili njenega otroštva, mladostnega poleta, smrti svoje sestre, učiteljevanja in dejavnosti v društvu Lipa Domžale. Napisala je tudi himno za skupino Šola zdravja z Vira. Na oder so povabili tudi Jankino vnukinjo, ki je likovno popestrila novo knjigo.

Na koncu so sledile še zahvale, zatem pa se je Janka Jerman vsakemu, ki je kupil njeno novo knjigo, podpisala v knjigo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov