Srečanja pod slamniki: dr. Marko Kerševan – Protestantsko krščanstvo

Prejšnji teden je bilo v Slamnikarskem muzeju Domžale odprtje zgodovinske razstave o Adamu Ravbarju s Krumperka. Če je vsem bolj ali manj znana njegova pomembna vloga v bitki proti Turkom pri Sisku, pa je malo manj znano, da je bil Adam Ravbar po veroizpovedi protestant, kar je bilo v tistih časih zelo pogost pojav v plemiških družinah, da so se pridružile tej veroizpovedi, ki se je po Evropi širila kot ogenj.

O protestantskem krščanstvu je tokrat tekla beseda na Srečanju pod Slamniki, ki je potekalo v ponedeljek, 1. decembra 2014, v Slamnikarskem muzeju Domžale. Gost srečanja, ki ga je vodila Cveta Zalokar, je bil sociolog religije in poznavalec protestantskega krščanstva dr. Marko Kerševan.

Dr. Marko Kerševan je v svoji knjigi Protestanti(sti)ka, poskušal najti odgovore na vprašanja o zgodovini in pomenu protestantskega krščanstva, njegovih vplivov na sodobno družbo ter izzivi, pred katerimi je. Z novimi poudarki se je lotil tudi slovenskega protestantskega krščanstva, ki je s Primožem Trubarjem in drugimi avtorji sooblikovalo in postavljalo slovensko nacionalno identiteto in jezik.

Na srečanju je gost obrazložil povod za nastanek protestantizma, ki je nastal kot odgovor na tedanjo krizo v Katoliški krizi. Z nastankom protestantizma pa se je porušila tedanja slika sveta. Svoje je pripomogla tudi iznajdba tiska, ki je omogočila izobraževanje širši množici. Slovenci smo bili v tistem času med prvimi desetimi narodi, ki so dobili Biblijo v svojem jeziku. To je bil pa tudi začetek vzpostavljanja identitete naroda.

Seveda se je gost dotaknil tudi Trubarja, ki je pripadal Luteranstvu in je imelo svoje korenine na nemškem območju, ki je tedaj močno vplivalo na naše kraje. Se je pa Trubar seznanil tudi s švicarskim protestantizmom, saj so v njegovih delih odmevale tudi te korenine.

V nadaljevanju je gost povedal še marsikaj o razlikah med protestantizmom in katoliško cerkvijo, tedanjih sporih in selitvah zaradi protestantizma. Zaradi protestantske vere je moralo namreč naše kraje zapustiti kar ena tretjina tedanjih plemičev. Beseda pa je nanesla tudi na povezavo med kapitalizmom in protestantizmom. Le-ta je namreč s svojo pozitivno spodbudo vplival na razvoj kapitalizma.

Kaj vse je še povedal dr. Marko Kerševan o protestantizmu, pa si lahko ogledate v zgornjem videu!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov