Sprehod od Domžal do Doba po novi pešpoti ob Rači

Po dolgem času brezčasne sivine je bil za te dni končno napovedano sončno vreme, kar se že vsi neskončno veselimo. D vitamin se bo ustvarjal v potokih in nam krepil okrnjen imunski sistem. Zato se je Domžalec podal na sprehod po novi pešpoti ob Rači do Doba in obenem naredil še nekaj dobrega za svoje zdravje.

Blagi vetrič pihlja in boža lica. Sonce bi ali pa ne bi, posvetilo skozi kopreno oblakov. Hladno je, a to čaplje in race mlakarice nič ne moti. Veselo stojijo v mrzli vodi in plavajo, iščejo hrano. Kdove, morda pa bo po Kamniški Bistrici priplaval kakšen kos kruha, ki ga obiskovalci z mostov mečejo v vodo in hranijo vodne ptice. Lepo speljana pešpot vodi od mostu pod Šumberkom mimo sončne ure proti Knezovim skalam. Za njimi se v Kamniško Bistrico izliva Rača, ki priteče iz smeri Doba. Pomlad se približuje, saj je že kar nekaj kosov, ki se šopirijo pred samičkami. Seveda, bil je Valentin, ki prinese ključe od korenin. Pa še Gregorjevo bo zdaj zdaj tukaj. Tudi race mlakarice so že sparčkane, saj so večinoma že po dve v paru, samo "zamudniki" bi še radi mešali štrene parom, zato se na gladini Rače vsake toliko sliši čopotanje in gaganje, ki je posledica borb za prevlado.

Pot vodi naprej mimo piknik prostora in že smo pri mostu, ki prečka Račo pri Podrečju. Še lani v jeseni je bilo potrebno zaviti levo čez most v Podrečje in se podati proti Dobu, sedaj pa je narejena nova pešpot, ki popelje pohodnika ali kolesarja kar pod mostom na drugo stran ceste, kjer pod daljnovodi, ki močno kazijo naravo, nadaljuje naprej ob Rači po desnem bregu, če gremo v smeri proti Dobu. Lepo narejena pešpot pohodnika in kolesarja popelje mimo izliva Mlinščice, ki priteče iz smeri silosa, ki ga vidimo, v Račo, proti drugemu mostu, preko katerega pelje cesta iz avtoceste proti Tosami do ceste Domžale-Želodnik. Tudi pod tem mostom je lepo speljana pot, ki se nadaljuje po desni strani Rače proti Dobu. Tu se začnejo polja, zato je sprehod toliko lepši, naletimo na kar nekaj sprehajalcev, samih ali pa z štirinožnimi prijatelji. Vidijo se tudi sledi konjskih kopit, kar pomeni, da je tu tudi priljubljena jahalna pot. Skozi vejevje dreves in grmovja uzremo cerkev Sv. Martina v Dobu. Kanje v zraku so ujezile vrane in se zaganjajo v njih ter jih podijo stran od gnezdišč, ki si jih počasi pripravljajo. V Rači zasledimo tudi jato Velikih Žagaric. Kar precej daleč so zajadrale. Seveda, tu je mir, rib pa je tudi verjetno kar nekaj za potešitev lakote. Še mimo farme in izliva Mlinščice v Račo in že smo pri poletnem gledališču na Dobu, na levo čez most pa se vidi cerkev Sv. Martina v Dobu.

Ob reki Kamniški Bistrici je vedno veliko ljudi in če bi radi poiskali bolj mirne kotičke za sprostitev v naravi, je ta pešpot ob Rači do Doba resnično prava. Dva kilometra in tristo metrov v eno stran iz središča Domžal in toliko nazaj, če je pa premalo, pa vabi še zelena os ob Kamniški Bistrici. Za sprostitev in mir, za nove moči, daleč od stresa, je poskrbljeno maksimalno, v katerokoli smer se boste podali. Naj bo to proti Viru in naprej proti Radomljam, proti vagonu in naprej do Dragomlja ali pa ob Rači do Doba, vsepovsod vas bo spremljalo brez stresno popotovanje, pa naj ste sami ali pa v prijetni družbi partnerja ali štirinožnega prijatelja. In ne pozabite na fotoaparat ali kamero. Če ste samo malo radovedni in pogledate okoli sebe, boste videli in doživeli veliko lepega in nepozabnega.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov