Spominska slovesnost ob 50. obletnici smrti opernega pevca Jožeta Gostiča

V ponedeljek, 30. decembra 2013, je v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu potekala spominska slovesnost ob 50. obletnici smrti opernega pevca Jožeta Gostiča, svetovno znanega opernega umetnika, ki je v svoji pevski karieri zasedel mesto prvaka ljubljanske, zagrebške in dunajske državne opere.

Spominsko sv. mašo je daroval kardinal dr. Franc Rode ob somaševanju sedanjega in nekdanjih dveh homških župnikov Lojzeta Hostnika, Antona Dobrovoljca in Lojzeta Goloba, spremljal pa zbor Consortium musicum z zborovodjo dr. Mirkom Cudermanom. Po maši je v spomin na čas, ko je Jože Gostič pri polnočnicah prepeval na koru homške cerkve, sledil še krajši koncert slovenskih božičnih pesmi. Spominske slovesnosti so se udeležili tudi člani Društva ljubiteljev zagrebške opere in člani Kulturno-prosvetnega društva slovenski dom iz Zagreba.

Kardinal dr. Franc Rode se je v svoji pridigi najprej zahvalil za povabilo na spominsko slovesnost ob 50. obletnici smrti opernega pevca Jožeta Gostiča. Kot je povedal, je sam za izjemnega pevca prvič slišal v petdesetih letih prejšnjega stoletja med študijem v Franciji, ko mu je njegova teta iz Rodice poslala pismo v katerem je napisala, da je za Božič v Mengšu prepeval sloviti pevec Gostič. Osebno ga ni spoznal, saj se je v domovino vrnil dve leti po njegovi smrti. Dr. Rode je med drugim povedal, da je tako kot mnogi drugi svetovno znani operni pevci tudi Gostič svoje prve pevske korake začel na cerkvenem koru. Kljub izjemni karieri, saj je zasedal mesto prvaka ljubljanske, zagrebške in dunajske državne opere, je ostal zvest svojemu domačemu kraju, kamor se je rad vračal s svojih številnih gostovanj. Zlasti za praznike je domov prinašal žlahtno pesem duha, saj je ob velikih cerkvenih praznikih kot sta Božič in Velika noč prepeval v homški cerkvi, tem terminom pa je celo podrejal datume svojih gostovanj v tujini. Na koncu je dr. Rode še povedal, da takšnega pevca kot je bil Gostič, danes ni več in naj nam bo ta vrhunski pevec v ponos in za zgled.

Gostič je na Homcu živel od svojega osmega leta, kamor se je preselil s svojimi starši. S tem krajem pa je ostal povezan do smrti. Starejši domačini se ga spominjajo z nastopov ob praznikih v domači cerkvi in njegovih nastopov v kulturnem domu v Radomljah kot tudi po številnih radijskih oddajah. Na pol odrasli otroci tistega časa se ga spominjajo tudi po tem, da je priskrbel karte v ljubljanski operi takrat, ko je pel na ljubljanskih opernih deskah. Primerna oddolžitev velikemu umetniku in rojaku Jožetu Gostiču, je bilo poimenovanje ulice z njegovim imenom na Homcu in v Nožicah. Po tej poti se je namreč večkrat sprehodil, se rad ustavil za besedo, dve, ob sovaščanih in ljudje so rekli: Pepe je spet doma. Prav tako se po njem imenuje tudi domače kulturno društvo, ki je letos obeležilo 20. obletnico svojega bogatega delovanja.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov