Sonce, zabava in nageljni na Limbarski gori

V nedeljo, 31. marca 2019, je potekal že 31. pohod po nagelj, ki ga v znak počastitve praznikov žensk dneva žena in materinskega dneva od leta 1989 prostovoljno organizira Društvo krajanov Limbarska gora. Lepo vreme je tudi letos privabilo več kot 15.000 pohodnikov iz različnih občin, ki so do vrha prišli po eni izmed sedmih poti.

Prvi pohodniki so na vrh prispeli že okrog osme ure zjutraj in uživali v čudovitem razgledu na 773 metrih nadmorske višine, ki se je ob jasnem vremenu ponujal na zasnežene Kamniško-Savinjske Alpe in okoliške kraje. Franc Lipovec, krajan Limbarske gore in član prostovoljnega društva je dejal, da je vreme ključnega pomena za izvedbo dogodka.

Limbarska gora velja za eno najbolj razglednih gora v širši ljubljanski regiji in je ob takšnih dnevih čudovita lokacija za krajši izlet. Od prestolnice je oddaljena 30 km in se na eni strani dviga nad moravško kotlino na jugu in Črnim grabnom na drugi strani. Dostopna je iz občine Moravče, Lukovica, Zagorje ob Savi, Litija, Dol in Domžale ter je primerna tudi za družine z otroci, ki so se tudi tokrat do vrha podali po dobro označenih poteh.

Ob deveti uri je potekala maša v visokobaročni podružnični romarski cerkvi sv. Valentina, ki so jo prvotno sezidali okoli leta 1667. O Limbarskih gospodih je v svoji Slavi vojvodine Kranjske pisal že Janez Vajkard Valvazor. Ime je njihov grad dobil po lilijah, ki rastejo po sosednjih hribih in Limbarski gori, ob rekreativno-športnem dogajanju pa je bilo vse v znamenju rdečih nageljnov.

Po kulturnem programu, ki se je odvil ob enajsti uri se je prireditev prevesila v dogajanje družabnega značaja. Za dobro vzdušje je do 17. ure skrbel narodno-zabavni ansambel Gamsi, obiskovalci pa so se lahko sprehodili med številnimi stojnicami. Na njih so med drugim ponujali domače dobrote, pletene nageljne, unikatne izdelke ter poskusili srečo na bogatem srečelovu.

Želje organizatorjev za naslednje obdobje so povezane z lepim vremenom in da ostanejo prisotni s tradicionalno prireditvijo. Organizacija namreč poteka na prostovoljni bazi z jasnim ciljem prireditve, ki ostaja enak od samega začetka – sproščeno druženje v rekreativno-športnem duhu z zabavnim pridihom.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v foto galeriji.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Lea Smrkolj

Komentarji uporabnikov
Tagi