Socialna aktivacija: Obisk Državnega zbora RS ob dnevu odprtih vrat

V soboto, 14. decembra 2019, smo udeleženci projekta Socialne aktivacije obiskali slovenski Državni zbor. Za mnoge od nas je bil to prvi obisk te ustanove.

Prva postaja vodenega ogleda je bila velika dvorana, kjer smo z balkona za obiskovalce prisluhnili vodiču o zgodovini in delovanju parlamenta ter o nastanku in posebnostih arhitekturne zasnove.

Ogledali smo si nekaj prostorov, med njimi veliki salon, konferenčno sobo za novinarje ter preddverje velike dvorane Državnega zbora. V velikem salonu smo izvedeli, da je v stavbi še vedno v uporabi pohištvo iz FLRJ (Federativne ljudske republike Jugoslavije), ki je obstajala med leti 1945 in 1963. Med ogledom smo videli nekaj umetniških del, ki so del stalne zbirke ter protokolarna darila. Izbrana umetniška dela pa si v večjem obsegu lahko ogledamo ob posebnih priložnostih kot npr. Poletna muzejska noč.

Voden ogled smo zaključili v preddverju velike dvorane, kjer je skozi fresko upodobljena zgodovina Slovencev, od naselitve do sredine dvajsetega stoletja. Freska je delo slikarja Slavka Pengova, naslikana med letoma 1958 in 1959, njegova mojstrovina pa je dolga kar 67,4 m.

Obisk je bil izredno zanimiv in z veseljem bi ga še kdaj ponovili.

Avtorji: Živa Kalaš, Martina Bukovec, Martin Mazi; Foto: Peter Seljak, Živa Kalaš

Komentarji uporabnikov
Tagi